Pakistan

Pakistan is een groot en islamitisch land waar veel aan de hand is. Onlangs werd Asia Bibi door de rechter vrijgesproken voor smaad tegen de profeet Mohammed. In het land waren de radicale groepen er onmiddellijk bij om rumoer te maken. Men eiste de doodstraf voor deze christin. Er is echter geen spoor van bewijs dat zij inderdaad dergelijke dingen heeft gedaan. Het is dus terecht dat de hoogste rechtbank in het land haar heeft vrijgesproken. We mogen dat denk ik zien als een verhoring van de vele gebeden die zijn opgezonden. Het blijk nodig om voor medechristenen te bidden. De Heere kan en wil harten neigen. Er zijn bij deze dingen verschillende zaken op te merken.

In de eerste plaats is Pakistan een land waar ruim 80% van de mensen islamitisch is. De islam heeft ongetwijfeld radicale elementen. Terreurgroepen beroepen zich niet voor niets voortdurend op de islam voor hun daden. Reeds Mohammed schrok er niet voor terug om de islam met geweld te verbreiden. Overigens zijn er ook wel christenen geweest die hebben gedacht dat ze de boodschap van het Evangelie met geweld moeten verbreiden. De Heere Jezus heeft echter keer op keer benadrukt dat aardse middelen niet geschikt zijn voor de verbreiding van Zijn Woord. Mensen moeten de goede boodschap doorgeven en Gods Geest kan het brengen in het hart. In de islam liggen deze zaken anders. Geweld en religie zijn daar nauw aan elkaar gekoppeld. En radicale moslims doen onwillekeurig een beroep op het besef wat mogelijk bij veel islamieten weerklank vindt. Aan de andere kant zijn niet alle moslims terrorist. We moeten steeds bedenken dat het overgrote deel van de moslims geen geweld gebruikt. Helaas komen de gewone mensen niet altijd in beeld. Daardoor ontstaat beeldvorming waarbij geweld overheerst.

In de tweede plaats is Pakistan een groot land. Sommige gebieden zijn moeilijker voor christenen dan andere gebieden. Maar over het algemeen zijn er ook veel mensen werkzaam die christen zijn. Onlangs las ik in het ND een verhaal van een ingenieur uit Nederland die aldaar een bureau heeft. Er werd hem ook gevraagd naar geweld en moeite. Zijn praktische antwoord was dat een recente aanslag ongeveer 1500 km bij hen vandaan was gepleegd. In Nederland maken we ons ook niet direct zorgen over aanslagen in Spanje of nog veel zuidelijker. Dingen moeten in hun context worden gezien. Hij gaf aan dat familie in Nederland zich meer druk maakte over geweld en terreur in Pakistan, dan hijzelf. Het was nogal ver weg en het stempelde zijn dagelijkse leven niet. Het is goed om steeds de context in de gaten te houden. Dan blijkt vaak dat dingen die wij misschien, door de media nogal wijdlopig weergegeven, in die landen zelf eigenlijk niet zo heel erg indringend zijn. Alertheid blijft zeker geboden, maar niet achter elke boom staat een terrorist. Laten we ook dat goed onthouden.

Ten derde is er veel voor Asia gebeden. In kerken en op scholen werd de nood van deze jonge moeder opgedragen. Ook hebben we haar islamitische advocaat gehoord. Wat moet het moeilijk en zwaar zijn om met geduld en afhankelijkheid al die jaren in de cel op een uitspraak te wachten. Wat is in deze weg het gebed ook nodig. We hebben de Heere in alles nodig. Het gebed heeft Hij gegeven als een middel om noden aan Hem voor te leggen. We doen er denk ik goed aan om wereldwijd de broeders en zusters in de gebeden te gedenken. Wat dat betreft zijn we niet snel gereed. Ook in China gaat het steeds meer de repressieve kant op. Er zijn vandaag de dag voor Gods wereldwijde kerk bidders nodig. Het is het machtigste wapen wat de kerk heeft.

Ds. W. Visscher