Met raad en daad

Gedroogde aardappels?

Vele jaren geleden ging het niet goed met de aardappelhandel (vermoedelijk overproductie). Toen werden de aardappelen in de chicoreifabrieken gedroogd. Nu heb ik twee vragen: In welk jaar was dit? En wat werd er met die aardappels gedaan?

De opbrengsten per jaar kunnen sterk fluctueren, we noemen bijv. de jaren 2000 en 1992, toen de aardappelboeren het erg moeilijk hadden. Vaak wordt dit veroorzaakt door - zoals uzelf al opmerkte - overproductie en door de scherpe afnamecontracten van frietfabrikanten. Ongeveer driekwart van de productie van consumptieaardappelen gaat naar de frietindustrie. Overschotten kunnen verwerkt worden tot veevoer en kunnen worden geleverd aan drogerijen en biogascentrales.

Wat wist Anne ervan?

Van vrijwel alle oude mensen hoor je dat ze tijdens de oorlog geen weet hadden wat er met de Joden gebeurde. Hoe kon Anne Frank er dan in haar dagboek over schrijven?

Anne Frank schreef in haar dagboeken o.m. op 9 oktober 1942 (na berichten over het oppakken van Joden in Amsterdam op eerdere data). "Als het in Holland al zo erg is, hoe zullen ze dan in de verre en barbaarse streken leven, waar ze heengezonden worden? We nemen aan dat de meesten vermoord worden. De Engelse radio spreekt van vergassing. Misschien is dat wel de vlugste sterfmethode. Ik ben helemaal van streek. Miep vertelt al deze gruwelverhalen zo aangrijpend en zelf is ze eveneens opgewonden." De Engelse pers en de BBC hebben inderdaad al in 1942, vanaf juni, berichten doorgegeven over vergassingen van Joden in Polen. Maar de Duitse bezetters stoorden de Britse radiozenders en later moesten de goede vaderlanders zelfs hun toestellen inleveren. Wie ook geen illegaal krantje in de bus vond, kreeg dus weinig betrouwbaar nieuws te horen.

Wijn met diamanten

In twee flessen dure witte wijn vonden wij zeshoekige en glasachtige kristalletjes. Ze voelen hard aan, maar hebben geen smaak. Het leken wel gesmokkelde diamanten. Wat zijn dat voor onzuiverheden?

Diamantsmokkel is er niet in 't spel. Wat u ontdekte zijn wijnsteenzuurkristallen. Die ontstaan bij afkoeling van goede (vaak witte) wijn en zijn een bewijs van kwaliteit en echtheid. U zult dgl. kristallen nooit in goedkope wijnen aantreffen, want die worden te vaak uit diverse partijen of restanten samengesteld. Dat gebeurt bij lage temperatuur, zodat er weinig alcohol verdampt, en de wijn passeert dan een filter om onzuiverheden te verwijderen. Daarbij worden zulke kristallen verwijderd. Goede wijnen filtert men niet, zodat die zo nodig nog iets meer kan rijpen. De wijnsteenzuurkristallen onder de kurk of tegen de fleswand bewijzen dus, dat u wijn van prima kwaliteit kocht en dat deze zich op natuurlijke wijze heeft kunnen ontwikkelen.

Schijnzwanger

Onze poes Nora is jaren geleden gesteriliseerd. Nu zijn haar tepels opgezet, eet ze voor drie en maakt ze een nestje. Toch is ze niet krols geweest en komt er geen kater op bezoek!

Gezien uw brief kan Nora schijnzwanger zijn. De dierenarts kan u er klaarheid over verschaffen en ook deze (tijdelijke) verschijnselen doen verdwijnen. Zo'n schijnzwangerschap duurt hooguit zeven weken.

Neef x nicht?

Mogen een neef en een nicht nu wel of niet trouwen?

Wel volgens de wet, maar er is door de medici herhaaldelijk ernstig tegen gewaarschuwd. De kans op miskramen, misvormde kinderen, achterlijkheid, minder goede levenskansen en dergelijke, is immers veel groter dan bij huwelijken van niet-familieleden. Aan de andere kant kunnen wij gelukkig stellen, dat er in ons land toch uit veel verbintenissen tussen neven en nichten gewone gezonde nakomelingen ter wereld zijn gebracht. Het beste advies dat wij u kunnen geven is: laat beiden tijdig bij de huisarts een geneeskundig onderzoek aanvragen, alvorens u gaat samenleven. Dit wordt zo nodig door een specialist verricht, die aan de hand van een aantal gegevens wel kan uitmaken of er bepaalde voorzorgen in acht moeten worden genomen, of dat er weinig of geen risico bestaat.