Gemeenteraad biedt meer ruimte in verordening over winkeltijden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een belangrijk onderwerp, dat uiteindelijk unanieme steun kreeg van alle fracties in de gemeenteraad. Een constructief besluit dat voor SGP en ChristenUnie niet gemakkelijk was. Met de woorden "U zult ons niet horen juichen" vertolkte Hendrik Herweijer (SGP) de gevoelens van zijn fractie. Het speelde allemaal bij het collegevoorstel om de Verordening Winkeltijden op het eiland in regelgeving vast te leggen. Dit binnen de kaders die gesteld zijn in de Winkeltijdenwet.

Door Jaap Ruizeveld

In deze wet is het verboden om winkels op zon- en feestdagen open te stellen en ook niet op werkdagen voor 06.00 uur en na 22.00 uur. Gemeenten kunnen echter zelf bepalen of en in hoeverre zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden. Er lag al sinds januari 2013 een Winkeltijdenverordening Goeree-Overflakkee, maar deze verordening diende op basis van de Beleidsnota Zondagsrust (vastgesteld in 2016) te worden aangepast.

Nieuwe versie

Op een aantal punten heeft het college gemeend meer ruimte te bieden dan de Beleidsnota Zondagsrust aangeeft. Door het aantal wijzigingen dat wordt voorgesteld is het te verkiezen de bestaande verordening door een nieuwe versie te vervangen. In de nieuwe versie wordt niet specifiek ingegaan op verkoop door en bij webwinkels. Ook niet op verkoop in benzinestations, apotheken, en winkels bij ziekenhuis of verpleeghuizen. Hierop is de verordening niet van toepassing. In concept was de verordening voorgelegd aan het collectief van ondernemers op het eiland.

Ondernemers

Dit heeft geresulteerd in een instemmende reactie van Ondernemersvereniging Middelharnis en een opmerking van Ondernemersvereniging Ouddorp. De OVO heeft gevraagd om de mogelijkheid om zonder ontheffing winkels open te stellen op tweede feestdagen en Hemelvaartsdag. Dit vanwege concurrentie-aspecten met recreatieterreinen en toeristische kustzone. Hieraan is in de verordening tegemoetgekomen. Wijzigingen die nu in de regelgeving staan betreffen o.a. dat winkels op recreatieterreinen en in recreatiegebied, naast de zondag, ook op feestdagen open kunnen zijn. Voor reguliere detailhandel wordt aangesloten bij de voorgestelde regels voor volumineuze detailhandel. Dit echter pas vanaf 12.00 uur. Dit in verband met kerkelijke diensten voor die tijd. Hemelvaartsdag wordt aan de praktijk toegevoegd. Voor braderieën blijft een ontheffing nodig.

Samenvattende reacties

De PvdA (Jaap Willem Eijkenduijn) vroeg waarom de mogelijkheid voor het houden van koopzondagen niet in de verordening was opgenomen. Fracties die het woord voerden gaven in grote lijnen wel eenduidigheid geen voorstander te zijn voor het openstellen van winkels in de dorpskernen. Addy Reijerkerk (VVD) sprak van een zeer positieve ontwikkeling. Een verruiming en aanpassing. Met respect voor iedereen. Passend in deze tijd en op het eiland. En het hanteren van de vrije keuze, nooit een verplichting. Dat laatste aspect onderstreepte ook Mariëlle v.d. Berg (CU). Voor haar fractie was de verruiming in de nieuwe verordening lastig. Liever niet. Maar het is het maximaal haalbare. Respectvol werd het onderwerp besproken. Bijvoorbeeld over de oliebollenkraam die op Oudejaarsdag, ook als het zondag is (eens in de 5 jaar), de producten mag verkopen. Wethouder Van der Vlugt gaf toelichting op openstellingsmogelijkheden op recreatieterreinen met een gemengde bestemming. Henk van der Meer (EVV) vroeg of ondernemers geraadpleegd waren, naast de genoemde verenigingen in Middelharnis en Ouddorp.

Verklaring

Hendrik Herweijer gaf namens de SGP zijn statement bij het agendapunt. De voorgestelde Winkeltijdenverordening is de juridisch bindende vastlegging van de Nota zondagsrust. In de stukken is duidelijk uitgelegd waarom ook enkele zaken in de verordening zijn opgenomen die niet of niet letterlijk in de nota staan. Onze fractie volgt het college in grote lijnen in het standpunt dat deze zaken aansluiten bij hetgeen wél in de nota staat. Nu onze fractie heeft ingestemd met de Nota zondagsrust, zullen we ook instemmen met de voorgestelde Winkeltijdenverordening. Met pijn in het hart. Wij juichen niet. Wij zijn blij met het uitgangspunt dat winkels in de kernen op zondag gesloten zijn. Maar het verdriet ons dat de zondagssluiting niet voor alle winkels en bedrijven geldt. Wij doen een oproep (met name ook aan werkgevers) of men, als er dan helaas toch bedrijvigheid is, altijd rekening wil houden met werknemers die op grond van hun opvatting over zondagsrust en vanwege het willen bezoeken van kerkdiensten niet willen werken op zondagen en feestdagen