Subsidies beter laten aansluiten op de lokale samenleving

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de oordeelfase behandelde de gemeenteraad het voorstel om nieuwe wijzigingen vast te stellen in de Algemene subsidieverordening Goeree-Overflakkee. In oktober 2017 waren er overigens al veranderingen aangebracht.

Door Jaap Ruizeveld

Op basis van ervaringen en ontwikkelingen die beter op de lokale samenleving aansluiten was dit nu opnieuw aan de orde. Na een kort debat ging de raad met de verordening akkoord. Een vooruitgang voor de verenigingen en minder administratieve rompslomp. Wel alles goed meten en monitoren gaf de raad aan.
De projecten 'kernsubsidie' en 'projectsubsidie zijn te beperkt weergegeven. De aanvraag van de prestatiesubsidie wordt versoepeld. Het wordt nu mogelijk structurele meerjarige subsidies aan te vragen. Het betekent ook minder administratieve inzet bij de aanvraag. In het artikel bij de aanvraag projectsubsidie ontbrak een toevoeging die wel bij andere subsidies is vermeld. De wijzigingen in de Asv hebben ten doel subsidiestromen in een (verbeterde) verordening onder te brengen en nieuwe regelingen mogelijk te maken. Er is behoefte aan het structureel subsidiƫren van initiatieven. Dit zonder de vrijblijvendheid in eerdere waarderingssubsidies.

Koppeling

Als blijkt dat een structurele subsidie vanuit de gemeente noodzakelijk is om de activiteit te continueren, dan kan de prestatiesubsidie gezien worden als een "vangnet". Het streven is om de activiteit zelfstandig te laten plaatsvinden. Deze prestatiesubsidie moet opnieuw aangevraagd worden en volgt niet automatisch op de (Kern-gebonden) projectsubsidie.
Bij het aanvragen van een prestatiesubsidie wordt een directe koppeling gemaakt met de doelen die in gemeentelijk beleid zijn vastgelegd. Dit komt te staan in de uitvoeringsovereenkomst en in prestatieafspraken.

Aanpassen

Er is behoefte om de subsidieregeling Sport, Cultuur en Preventieve Volksgezondheid aan te passen. Deze regeling kent nu alleen de mogelijkheid tot de aanvraag van een projectsubsidie. De wens is om dit uit te breiden met de mogelijkheid tot een prestatiesubsidie, waarbij een sterke koppeling gemaakt wordt met de gemeentelijke beleidsdoelen op deze terreinen. Daarnaast worden de beleidsterreinen Toerisme en Recreatie en Preventie en Vroegsignalering aan de regeling toegevoegd. De nieuwe regelingen gaan met terugwerkende kracht in op 1 september 2018.