Afbeelding
Foto:

Aanvullend krediet voor restauratie geschutstoren Fort Prins Frederik

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad stelde donderdagavond 147.000 euro beschikbaar voor een kwaliteitsvolle restauratie van de geschutstoren van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat zodat de toren een nieuwe functie kan krijgen. Het is een aanvullend krediet omdat voor de aanpak van het Fort meer gelden nodig zijn dan in het begin is geraamd. En dat was nu net de enige zorg van de fracties. Complimenten voor de voortvarende aanpak, maar bezorgdheid dat er meer kredietaanvragen richting raad zullen komen alvorens het fort de zo gewenste status herkrijgt. In december 2017 was er door de raad financiële steun gegeven voor de aankoop van het Fort.

Door Jaap Ruizeveld

Ook is er al een investeringskrediet van € 60.000,- beschikbaar gesteld voor de reconstructie van de historische toegangsbrug. Portefeuillehouder Markwat gaf in een eerdere toelichting al aan dat mogelijk het restauratiebudget niet toereikend zou zijn en dat de raad dan om aanvullende financiële dekking zou worden gevraagd. Bij de aanbesteding voor een restauratiearchitect bleek dat de restauratieplannen van de familie Donker veel te laag waren begroot en dat de plannen niet optimaal konden worden uitgevoerd. Er is toen een nieuw restauratieplan gemaakt, dat in twee fasen is onderverdeeld.

In fasen uitvoeren

Fase 1 die komende maand december wordt aangepakt, houdt in het afhalen van de grond van dak van de geschutstoren. Fase 2 gaat over de restauratie van het voeg en metselwerk en de luiken en kozijnen en zal op zijn vroegst vanaf maart 2019 plaats vinden. Het college verwacht nu dat met het door de raad eerder beschikbaar gestelde investeringsbudget en - krediet, de door de provincie toegezegde subsidies en het benutten van het onderhoudsbudget een flink deel van de kosten gedekt zal zijn.

Totaal beeld

De raadsfracties voelden zich niet overvallen maar toonden wel zorgen over nog komende budgetaanvragen. Pipping (CU) stelde dat een en ander in de lijn van de verwachtingen ligt om het fort weer in luister en goede staat te brengen. De fractie was content met de melding van het college dat er zorgvuldig zal worden begroot en dat bij eventuele tekorten die opgevangen dienen te worden binnen het project. Ook andere fracties wilden beslist geen open einde. Toch was er ook trots want volksvertegenwoordigers gaven aan al uit te zien naar een rondleiding om de vorderingen op het fort weer te aanschouwen. Wethouder Markwat gaf aan dat de aanvliegroute in dit project wellicht vragen kan geven maar wij moesten het werk starten om de provinciale subsidie te kunnen behouden. Het is soms lastig, maar dat weet je als je aan een monument begint. En ja, het zal niet het laatste verzoek zijn om gelden te voteren. De raad ziet uit naar een totaal overzicht waarin ook wordt aangegeven op welke wijze het fort exploitabel gemaakt kan worden. Een totaal overzicht dus en liever geen snippers zoals werd opgemerkt.