Klimaatbestendig Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het college van B. en W. heeft de raad in een informatieve brief ingelicht over de aanpak om te komen tot en klimaatbestendig en water robuust Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Daarbij zijn de gegevens aangereikt uit een zogenoemde stresstest om in beeld te krijgen wat de kansen en bedreigingen zijn voor het eiland in het kader van de klimaatverandering. Er komt nu een risicodialoog en er zal een uitvoeringsplan 2020 worden opgesteld. In de aanpak van de test heeft de gemeente het Waterschap en de Provincie in de planvorming betrokken.

Conclusies

De belangrijkste conclusies zijn: Meer en extremere neerslag: De meeste kernen hebben bij zeer extreme neerslag kwetsbare locaties. Dit komt door laag gelegen punten in het maaiveld. Meer en langere periodes van droogte: Verschillende kernen hebben bij langdurige droogte problemen met de waterkwaliteit in de vorm van blauwalg, botulisme of zoute kwel. Blauwalg en botulisme hebben consequenties voor de leefbaarheid. Zoute kwel, onder invloed van een stijgende zeespiegel, heeft ook consequenties voor gewasopbrengsten.

Hitte en wateroverlast

Door droogte neemt de kans op natuur-en duinbranden toe. Dit staat op gespannen voet met een toename van het aantal recreanten en bezoekers en geeft een toenemende druk op de verbindingswegen; Meer dagen met hitte: In vrijwel elke kern zijn er minder goed geïsoleerde woningen die hinder ondervinden bij temperatuurschommelingen. Deze locaties zijn gevoelig voor hitte. Doelgroepen zoals ouderen, jonge kinderen, en personen met een fysieke zwakkere gezondheid hebben hier last van. Bovendien daalt de arbeidsproductiviteit;
Meer natte winters: In die maanden zullen klachten over hoog grondwater toenemen. Per kern verschilt de kwetsbaarheid; Het wordt meer en langer warm: De kernen Middelharnis en Sommelsdijk vallen op door de relatief hoge dichtheid van bebouwing en verstening. In een periode met voortdurende warme dagen blijft de hitte hangen. Aan de hand van deze resultaten wordt nu een compleet pakket opgesteld van stresstest, risicodialoog en uitvoeringsplan. Dit wordt vervolgens aan de gemeenteraad voor besluitvorming aangeboden.