Proef met 170 huizen in verschillende dorpen

Vervolg van voorpagina

Door Lars Jacobusse

Daarbij werd de burgemeester vergezeld van brandweerlieden en de nodige pers. De woningcheck is een proef met 170 huizen in Achthuizen, Stad aan 't Haringvliet, Den Bommel en Ooltgensplaat. De brandweer komt langs om de woning op bepaalde punten te controleren. Dan gaat het om zaken als: is de voordeur goed te bereiken, wordt er veilig omgesprongen met elektrische apparaten, enzovoorts. Wanneer het nodig is, hangt de brandweer één of twee rookmelders op, die worden bekostigd door de gemeente.

In dit geval gaat het om de woonkamer van mevrouw Hopman in Achthuizen, die vandaag helemaal vol staat met mensen. Een brandweerman geeft uitleg over wat er wordt gecheckt, hoe mensen veiliger kunnen wonen en hun zelfredzaamheid kunnen verhogen. Een andere brandweerman deelt goodiebags uit met onder andere een schoenlepel. Het is een speciaal geval dat ook kan worden gebruikt voor het losmaken van een brandmelder.

En dan is het moment daar dat de burgemeester de brandweermelder ophangt. Ze heeft een speciale stok gekregen, zo hoeft ze niet op een stoel te gaan staan. Door op een knopje te drukken wordt de melder getest, wat een oorverdovend lawaai maakt. Gelukkig is het snel afgelopen. De brandweermannen zijn voor de gelegenheid met een bluswagen uitgerukt. Het gezelschap gaat voor de brandweerwagen op de foto en de eerste woningcheck is een feit.

Meer informatie over brandveiligheid is te vinden op www.rijnmondveilig.nl/veiligleven of www.brandweer.nl/rozewolk.