Voorlopig geen winterweer

Winterweer is voorlopig niet te verwachten in de Lage Landen, hoewel de koude vrieslucht wel flink zuidelijk geraakt tegen de maandwisseling. Koude lucht uit Scandinaviƫ zakt dan weg tot aan Denemarken en Polen. De kans dat Oost-Europa daarna met een eerste kou-uitval te maken krijgt is tamelijk groot. Warmbloedige oceanische depressies evenwel gaan het rond die tijd ook meer voor het zeggen krijgen en dat heeft dan met name gevolgen voor het weer in onze contreien. De kansen op een zacht en wisselvallig weerbeeld nemen toe. Met enige voorzichtigheid kan dan ook gezegd worden dat het tot pakweg 10 december niet echt wintert in Nederland. Wellicht verloopt het zelfs tot half december goeddeels vorstvrij.

Koud is het wel dezer dagen en vooral de oostenwind in combinatie met 5 graden overdag maakt het kil. Tot het weekend blijft het nagenoeg droog, met weliswaar een kleine kans op een pechbuitje met motregen of mogelijk zelfs motsneeuw. Die oostenwind blijft ook in het weekend nog doorwaaien op Flakkee, zij het zwakker dan tijdens de afgelopen dagen. De temperaturen lopen daarbij iets op, maar het blijft vrij koud. Veel zon is er niet op 't pleit en in combinatie met die wolken en lage temperaturen is het onaangenaam. De regenkans is groter op zaterdag, maar met wat geluk verdampt een deel van de regen in de lucht.

Na het weekend neigt de stroming wat meer 'doorstoomd' te worden en wordt het uiteindelijk minder koud in onze regio. Voor rond 29 november worden zelfs al maxima tot 13 graden berekend op de eiIanden. Tot en met komende woensdag evenwel kan het nog een paar dagen koud zijn met wat vorst in de nacht.

Geleidelijk leeft de depressieactiviteit dus wat op vanaf de oceaankant. November 2018 is tot nu toe een slordige anderhalve graad te zacht verlopen. Uiteindelijk zal de maand nog bijna 1 graad te zacht eindigen. Daarmee beleven we alweer de achtste maand op rij die (flink) te warm verloopt. Het lijkt bijna zeker als we sommige langetermijnvisies mogen geloven, dat ook de laatste maand van dit veel te warme jaar weer te zacht in de boeken terecht zal komen al met al. Ook mondiaal wordt 2018 weer een veel te warm jaar.

Opvallend is het dat er nog steeds sprake is van structurele droogte in het land. Veel water wordt er nog steeds niet verwacht de komende tien dagen.