Met raad en daad

Schoorsteenvegen bij gas nodig?

Is het echt nodig om de schoorsteen, waar een gaskachel op staat aangesloten, ieder jaar te vegen?

Aardgas verbrandt heel schoon. Maar als uw schoorsteen lange tijd niet hebt laten vegen, of als u pas op aardgas hebt overgeschakeld, verdient het aanbeveling eens een goede schoorsteenveger te laten komen. Vooral in oude huizen en in kamers, resp. keukens, waar vroeger met hout en kolen gestookt is, kan zich heel wat roet aan de binnenzijde van het rookkanaal hebben vastgehecht. De dampen van het verbrande aardgas weken dat roet geleidelijk los en daardoor kan er heel wat van die aangekoekte zwarte koek naar beneden komen. Dat kan ook verstopping van zo'n schoorsteen veroorzaken, wat wel eens merkbaar wordt aan een vochtige muur in de buurt van de schoorsteen of aan een benauwde atmosfeer in de kamer(s). Ook kunnen door de aanwezigheid van vogelnesten gevaarlijke situaties ontstaan. Dit kunt u trouwens gemakkelijk voorkomen door kapjes op de schoorsteen te laten plaatsen. Bij gemetselde schoorstenen kunnen op den duur stukken cement loslaten. Mocht er ooit brand ontstaan, dan kan de brandweer/verzekering naar de kwitanties van de schoorsteenveger vragen.

Bedrijfswagen en privé-kilometers

Als je een bedrijfswagen hebt, moet je van de fiscus een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen optellen, tenzij je door middel van een kilometeradministratie kunt aantonen dat je per jaar minder dan 500 km privé rijdt. Nu rijd ik minder dan 500 km privé, alleen als ik de auto in de vakantie zou gebruiken ga ik daar overheen. Als ik nu mijn 'eigen' bedrijfsauto zou huren in de vakantie en ik betaal een kilometervergoeding aan de zaak, zou ik dan toch onder de 500 km blijven?

Als eigenaar van een eenmanszaak of als medefirmant in een vennootschap onder firma, bent u uiteraard tevens de (mede)eigenaar van de bezittingen van de zaak, dus ook van de bedrijfsauto. 'Verhuur' aan uzelf maakt dan geen verschil, u blijft degene die de kilometers maakt, dus ook de vakantiekilometers.

Stakende geranium

Mijn geranium bloeide altijd prachtig, maar nadat ik haar had verplaatst, vertikte zij het verder. Hoe zit dat?

Vermoedelijk hebt u haar bij de invallende koude een wat warmer plaatsje willen geven, maar is in de zitkamer de lucht veel droger. Zo'n Pelargonium zonale vraagt een temperatuur van ± 180C en beslist geen 20 tot 230. Veel kamerplanten hebben last van (te) droge warmte. Stook minder hard en verstuif vocht, ook met het oog op de mensen, de dieren en de meubels, want zelfs het hout kan barsten in een te droge atmosfeer!

Bomen op 't balkon

Op ons grote balkon staan flinke kunststof bakken met dwergconiferen en palmen. Hoe beschutten wij die tegen strenge vorst?

Planten in de tuin hebben uitsluitend te maken met kou, maar in plantenbakken kan ook de temperatuur van de aarde en van het vocht daarin flink dalen. Voor palmen is dat funest. Ook kunststof bakken kunnen bij strenge vorst kapotvriezen. Bevroren water bereikt bij 4°C zijn kleinste volume, maar het zet uit als de temperatuur verder daalt. De wanden van de bak kunnen dan barsten, als ze niet sterk genoeg zijn. Wij raden u daarom aan, uw plantenbakken tijdig uit de wind te zetten en bij vorstverwachting in te pakken met stro, kranten, oude dekens of ander isolerend materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond daarin tegen die tijd niet te vochtig is. Haal de bakken bij strenge vorst zo mogelijk binnen, maar zet ze in een koele gang en beslist niet in de verwarmde kamer, anders overleven uw planten die tijdelijke verhuizing niet!