Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: 'Woorden overleven!'

In oktober jl. verscheen 'Woorden overleven', het zesde bladerboek van de Reizende Dichters. In deze stijlvol vormgegeven bundel een overzicht van een twintigtal schrijvers en poëten die de Reizende Dichters zijn voorgegaan in de afgelopen eeuwen. Deze schrijvers en dichters staan allen in nauwe verbinding met Goeree-Overflakkee. Met een portret, een korte biografie, een aantal karakteristieke teksten en een ode van één van de Reizende Dichters kregen zij een plekje in deze bundel.

In het voorwoord een korte beschrijving van de ontwikkeling van het geschreven woord op Goeree-Overflakkee. Na de Reformatie namen de scholingsmogelijkheden voor kinderen toe en ook op ons eiland verrees in de meeste dorpen een school waar kinderen zich de elementaire beginselen van lezen en schrijven konden toe-eigenen. Van de periode tot 1800, zo blijkt uit de archieven, zijn er op Goeree-Overflakkee weinig pennenvruchten bewaard gebleven.

Tannetge Blok uit Middelharnis (1660-1690) bijt de spits af met haar stichtelijke liederen en gedichten, waarvan er 37 bewaard zijn gebleven in 'Een nieuw liedt-boekje, genaamt het Dubbelt Emausje, bestaende in eenige nieuwe liedenkens'.

Martinus Nieuwenhuyzen (1759-1793) was de zoon van een doopsgezind predikant en werd geboren in Middelharnis. De latere geneesheer schreef graag en veel. Hij dichtte en maakte zich verdienstelijk door diverse bijdragen aan tijdschriften op het gebied van genees- en letterkunde. Interessant detail is dat Martinus de mede-oprichter is van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Deze stichting stelde zich tot doel om het welzijn van het 'volk' in de breedste zin van het woord te bevorderen. Het stimuleren van scholing en verbreiding van kennis was één van de belangrijkste doelen van de Maatschappij. Tot op de dag van vandaag wordt het werk van deze stichting voortgezet in de 73 Nutsdepartementen waarvan duizenden leden, over het land verspreid, zich ten doel stellen een culturele en educatieve bijdrage aan de samenleving te leveren.

Imposante rij

Al bladerend passeren door de tijd heen namen de revue als Hendrik de Veer, Alettus Anemaet, Gerardus van Krieken, Abraham de Rouville, Willem Walraven en Rudolf van Reest. In totaal kregen eenentwintig dichters en schrijvers die in de periode vanaf 1660 een nauwe band hadden met Goeree-Overflakkee een mooie plaats in 'Woorden overleven'.

In deze imposante rij is het laatste woord aan Corrie Venant (1946-2015). "De slaap overmant mij / ik droom maar ontwaak / de nacht is voorbij." (uit: Schaduwen)

Meer informatie over het werk van de Reizende Dichters: www.oogo.cultuurpleingo.nl.

'Woorden overleven' is onder meer te koop bij Dekker/van Esbroek te Middelharnis, boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk en Bruna in Ouddorp.

Woorden overleven
o-o-go bladerboek 6
De Reizende Dichters van Goeree-Overflakkee en hun voorgangers
Redactie: Kees van Rixoort en Niels Snoek
2018, uitgave in eigen beheer
ISBN 9789463453547