Afbeelding
Foto:

Toegankelijke versie van de De Redelijke Godsdienst van Wilhelmus à Brakel: Helder en Klaar

'Mensen uit de 21e eeuw lezen niet meer zo gemakkelijk een boek als De Redelijke Godsdienst van Wilhelmus à Brakel. Toch is deze stof van wezenlijk belang. Daarom is het goed dat Evert Barten ook dit belangrijke werk toegankelijker heeft gemaakt voor jongeren, en zeker ook voor ouderen'.

Aan het woord is dr. W. Fieret, op de cover van het boek van Evert Barten. Hij prijst dit boek aan, zodat het ook gelezen gaat worden door jong en oud. De Redelijke Godsdienst is het bekendste werk van Wilhelmus à Brakel. Het biedt een overzicht van onze geloofsleer. Wie denkt dat dit een saaie verhandeling is, nodig ik uit om het zelf te lezen en te beoordelen. Wat valt op als je dit omvangrijke werk leest? De schrijver leefde dicht bij de Heere. Jaloers zijn is geen positieve eigenschap, maar jaloers zijn op een kind van de Heere omdat hij/zij dicht bij Hem en Zijn Woord leeft, is niet verkeerd. Dominee Hellenbroek zei van dit werk: het mag in geen huisgezin ontbreken. Velen hebben door het lezen een zegen van de Heere ontvangen en die zegen wil Hij nog schenken. Zo spreekt à Brakel nog, nadat hij gestorven is. En hij zal blijven spreken. De titel van dit boek is 'Helder en klaar, De Redelijke Godsdienst van À Brakel uitgelegd'. Het is een weergave van het oorspronkelijke werk in de taal van nu. Evert Barten helpt aan de hand van herkenbare vragen om de rijke inhoud van dit standaardwerk te ontdekken. Dit is deel 1 en daarin worden de eerste 29 hoofdstukken van Deel 1 van de Redelijke Godsdienst behandeld.

U begrijpt dat dit om een vervolg vraagt. En dat zal D.V. zeker in de loop van de tijd verschijnen.
Evert Barten heeft al meerder theologische werk omgezet in de taal van nu: Zien op Jezus, Institutie van Calvijn, de Viervoudige Staat van Thomas Boston en de Belijdenissen van Augustinus. Nu was uitgeverij De Banier bezig met een hertaling van de Redelijke Godsdienst door Jasper J. Stam. Barten heeft deze nieuwe editie als basis genomen voor zijn bewerking. Hoe gaat Evert Barten te werk? Twee barrières wil hij wegnemen: de taalbarrière en de omvang van een werk. Een jongere neemt niet zo snel boeken van meer dan honderd bladzijden ter hand, helaas. Daarom is een bewerking van de editie van Stam op zijn plaats. Na deel 1 zal D.V. deel twee in het voorjaar van 2019 verschijnen en deel 3 in het najaar van 2019. Telkens verwijst Evert Barten naar de editie van Jasper Stam, zodat e.e.a. naast elkaar gebruikt kan worden.

Het boek begint met een hoofdstuk over Brakel en zijn werk, zodat de lezer enigszins op de hoogte is wie Wilhelmus à Brakel was. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan de orde: De kennis van God uit de natuur, Gods besluiten, verbond van de verlossing, engelen en duivelen, vrije wil en straf, Christus als Priester en de kerk en de ambten.

Het geheel is opgezet in vraag en antwoord, dat leest prettig. Telkens geeft de schrijver ook een samenvatting en mogelijkheden om persoonlijk of in groepen het geheel te overdenken, te bestuderen en met elkaar te bespreken. Een klein stukje uit het hoofdstuk over Christus' verhoging (blz. 170).

Opstanding: echt gebeurd

Waarom is het nodig dat ik geloof in de opstanding?

Heel eenvoudig: je hele zaligheid hangt ervan af. 'En indien Christus niet opgewekt is, zo is dan onze prediking ijdel, en ijdel is ook uw geloof', zie 1 Korinthe 15:14. Er zijn nog meer teksten in de Bijbel die duidelijk aangeven dat het hier gaat om een kernpunt van het christelijk geloof. Alle Evangeliën schrijven over de opstanding. Vele getuigen worden genoemd: engelen, soldaten, apostelen. En… de Heere Jezus is aan verschillende gelovigen verschenen: Maria Magdalena, andere vrouwen, Petrus, de twee Emmaüsgangers en de discipelen. Maar ook aan vijfhonderd mensen tegelijk. Zelfs na Zijn hemelvaart is Hij nog aan Stefanus, Paulus en Johannes verschenen.

Een bijzonder waardevol boek voor jong en ook voor oud. Neem en Lees.

Helder en klaar 1, de Redelijke Godsdienst van À Brakel uitgelegd door Evert Barten. Uitg. Den Hertog met medewerking van De Banier. ISBN nr. 9.789. 033.129.339; Prijs € 19,90.