Politieagenten aan het werk tijdens een demonstratie. Foto: Shutterstock
Politieagenten aan het werk tijdens een demonstratie. Foto: Shutterstock Foto:

Politie wil in de zomer meer vrijwilligers inzetten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op een tweetal fronten werd afgelopen week aandacht besteed aan de capaciteit en inzet van de politie op het eiland. Enerzijds informatief in een raadsbrief van de burgemeester op fractievragen. Anderzijds toelichtend via een gebiedsscan Goeree-Overflakkee 2018/2019 van de Nationale Politie (basisteam Haringvliet) die onlangs is gepresenteerd.

Door Jaap Ruizeveld

De totale formatie van het basisteam Haringvliet waar het eiland onder valt omvat 178 formatieplaatsen. Het gaat om een verdeling over vier ploegen. Voor Goeree-Overflakkee is de formatie (met inbegrip van wijkagenten en operationeel experts) 39 functie-eenheden. Afgelopen zomer was er een samenwerking met de politie-eenheid Zeeland (post Renesse) op de kop van het eiland. Dit met twee agenten in één voertuig. Deze inzet was positief en er wordt getracht om ook in 2019 dit voort te zetten. Wat voertuigen betreft rijdt er in de ochtenddienst één voertuig op het eiland. In de avonduren gaat het om twee voertuigen en in de nachtdienst weer één. Daarnaast rijden er in het basisteam Haringvliet-gebied voertuigen die de hele dag en ook bij calamiteiten bijstand verlenen. Politiemensen zijn ook de gehele dag/nacht actief bij het invullen van specifieke taken. Wijkagenten rijden op alle meldingen.

Verkeersafwikkeling

In de zomermaanden konden zes vrijwilligers worden ingezet, die gedurende hun werkzame periode onderdak vonden op recreatieparken. Getracht wordt dit aantal vrijwilligers volgend jaar naar een nog hoger aantal op te voeren. Ook werd assistentie verleend door de bereden politie. In deze drukke periode kwamen er 19 procent meer meldingen binnen bij de politie. Meldingen die betrekking hadden op verkeersafwikkeling, overlast en assistentie bij hulpverlening. De raadsleden kregen op de informatiebijeenkomst inzicht in aanpak van criminaliteit, woninginbraken, maar ook over preventie (voorlichting op scholen) en de actie die wordt ondernomen als jongeren problemen hebben met drugs of alcohol.

Hennepteelt

Ook de integrale aanpak van hennepteelt op het eiland is toegelicht. Het is de bedoeling dat in het voorjaar 2019 in de APV (algemene plaatselijke verordening) de mogelijkheid wordt opgenomen om drugspanden op het eiland te sluiten. Gemeld werd dat naast digitale aangifte er vermoedelijk een wat ruimere openingstijd komt om aangifte te doen in het politiebureau in Sommelsdijk. Voor wat betreft het aantal gemelde woninginbraken, dat waren er in 2017 en het eerste deel van 2018 in totaal 45, plus nog 13 inbraakpogingen. Na een lichte daling, vertonen de cijfers nu weer een lichte stijging. Gewezen is tenslotte op de positieve en nauwe samenwerking met buurtprevententieteams in de woonkernen op Goeree-Overflakkee. De politie werkt samen met burgers om criminaliteit te voorkomen.