Afbeelding
Foto:

Voor jou gelezen: Vast

Na het eerste boek van Leanne van Spronsen, 'Keet', is er nu opnieuw een boek van haar verschenen. De titel is: 'Vast.' Stijn geniet met zijn ouders en zusjes van een geweldige vakantie op Curaçao. Zijn vader heeft een nieuwe baan en dat bevalt goed. De vakantie is luxer dan ze gewend waren. De leukste vakantie ooit, vindt Stijn.

Als ze weer in Nederland zijn, komt er ook al snel een vrij nieuwe BMW voor de deur. Stijn hoopt dat er nu ook geld is voor een grotere fiets, want hij zit nu bijna met z'n knieën tegen het stuur. En ja, die voetbalschoenen, die hij al zo lang wil hebben, zijn juist in de aanbieding. En Stijn heeft binnenkort een voetbaltoernooi met zijn klas. Het zou wel fijn zijn als hij dan die schoenen had.

'We hebben nu toch ook een nieuwe auto? Ik kan het later terugbetalen, als ik hard spaar. En nu zijn ze in de aanbieding.'
'Ik zei toch nee?' zegt papa geïrriteerd.
Leah kruipt in een hoekje van de bank en stopt haar duim in haar mond. Met grote ogen kijkt ze naar hen.
Langzaam frommelt Stijn de folder tot een prop.
'Zullen we anders vanavond even op Marktplaats kijken?'
Mama's stem klinkt extra lief.
Stijn sloft naar de computer. 'Best'.
Daar staat toch niet op wat hij wil, weet hij. Zelf kijkt hij ook weleens, maar hij kan nooit zijn maat vinden. En dan moeten ze ook nog een beetje mooi zijn.
'Laat maar,' zegt papa ineens. 'Je hebt helemaal gelijk, Stijn. Als we een auto kunnen kopen, kunnen er ook best schoenen af.' Hij pakt de sleutel van de nieuwe auto uit zijn zak. 'Kom op, de winkels zijn nog een half uur open.'
Stijn is blij met zijn schoenen en enthousiast voor het toernooi. Zijn team speelt goed. Ze komen zelfs in de halve finale. Jammer dat zijn vader en moeder niet komen kijken. Ze hadden het wel beloofd…Thuisgekomen is hij verontwaardigd. 'Waarom kwamen jullie niet?'
Kort daarna luistert hij een gesprek af van zijn ouders. Hij hoort zijn vader iets zeggen over een 'standaard onderzoek van de politie binnen het bedrijf'. Maar geen zorgen maken, niets bijzonders. Maar Stijn maakt zich wel zorgen over wat hij opgevangen heeft.

Als Larissa op school tegen Stijn zegt dat ze zijn vader op het politiebureau zag, begint Stijn een naar gevoel te krijgen. Zou papa echt geld gestolen hebben? Hoe dan? Hij heeft heus geen bank overvallen. Maar toch? Die vakantie op Curaçao, de BMW, de voetbalschoenen en het eten in een pannenkoekenhuis? Nee, dit kan niet waar zijn. Het mag gewoon niet waar zijn.
Het blijft allemaal vaag. Stijn krijgt geen duidelijke antwoorden op zijn vragen. Tot de ochtend van de finale van het voetbaltoernooi. Tijdens het ontbijt slaat Stijn de krant open. Met dikke letters staat er: 'Celstraf geëist voor fraude met verzekeringen.'
Alles verandert in huis. Er is verdriet, boosheid, schaamte. Het hele gezin is van slag door deze situatie.
Op een bijzondere en begrijpelijke wijze heeft de schrijfster laten zien hoeveel impact het op elk gezinslid heeft dat Stijns vader 'vast' moet zitten. Stijn wil dat niemand het weet. Op school vertelt hij dat zijn vader in het buitenland werkt. Maar ook mama wil er niet veel met anderen over praten. Het moet geheim blijven. Maar is dat mogelijk in deze situatie? Uiteindelijk beseffen ze hoe goed het is om open en eerlijk te zijn. Door dingen te verzwijgen en te verdraaien wordt het alleen maar erger. Openheid en vertrouwen, in God en mensen, geeft rust. Daarom is het erg moedig van Stijn dat hij in zijn klas een spreekbeurt houdt over de gevangenis.
Al lezend krijg je ook veel informatie over het gevangenisleven. Een aansprekend en boeiend geschreven boek over een moeilijk thema. Geschikt voor jongens en ook meisjes vanaf ongeveer 9 jaar.

Prijs: € 9,90
Pagina's: 149
ISBN: 9789033129292
Uitgeverij: Den Hertog