Jeroen den Hollander tekent één van de documenten. Joël Eichler (beleidsadviseur EZ) en  adviseur Patrick Polie volgen de handeling. Foto Caroline Melissant.
Jeroen den Hollander tekent één van de documenten. Joël Eichler (beleidsadviseur EZ) en adviseur Patrick Polie volgen de handeling. Foto Caroline Melissant. Foto:

Samenwerking VVV met VEERO en Platform
Pioniers Brouwersdam krijgt unanieme steun

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er gebeurt veel op het eiland en op de Brouwersdam. VVV Goeree-Overflakkee heeft ambitieuze plannen ontwikkeld voor een nieuw VVV Inspiratiepunt in het Blaeuwe Huus in Ouddorp en op andere eilandlocaties. Enthousiast voteerde de gemeenteraad hiervoor vorige week de gevraagde financiële ondersteuning. De VEERO heeft een uitwerking gemaakt van de Toeristisch-Recreatieve visie en Platform Pioniers Brouwersdam (PPB) onderbouwde met Go with the Flow een strategische visie en uitvoeringsplan (2018 - 2022) voor deze dam.

Door Jaap Ruizeveld

Donderdag was er in drie gecombineerde (bijzondere) ledenvergaderingen in Surf- en Zeilcentrum Brouwersdam in Ouddorp een informatieve- en presentatiebijeenkomst.. Het was ook het toetsen van draagvlak voor deze plannen en geformuleerde strategie. En die was er. Met applaus stemden de leden in met de gekozen insteek. VVV-doelstellingen zijn digitalisering, storytelling en inspelen op wensen van gasten. Omvorming naar een eigentijdse locatie waar interactiviteit, beleving en inspiratie over Goeree-Overflakkee eiland-breed zijn ingevuld. Het is de bedoeling het project (inclusief verbouw Blaeuwe Huus) voor Pasen 2019 te realiseren. Bij VEERO wordt - met nieuwe statuten - ingezet op een minimaal 5 leden tellend bestuur dat snel en krachtdadig kan optreden en zich per sector kan manifesteren. Platform Recreatie & Toerisme wordt opgeheven. Er komt een klankbordgroep waarmee het bestuur per kwartaal overlegt. Het gaat om een brede vertegenwoordiging van de bedrijfstakken binnen VEERO en diverse locaties op het eiland. Voorzitter Jeroen den Hollander (VEERO en VVV) kreeg na zijn presentatie nauwelijks vragen. Joël Eicher (Economische Zaken) vertolkte de stappen die het gemeentebestuur in dit gehele project zet.

Integreren

VEERO en PPB werken al nauw samen. Dat heeft geleid tot het besluit om elkaars visie te integreren in het eigen document. Patrick Polie, die als ondersteuner de ontwikkelingen begeleidt, gaf visueel inzicht in de vele veranderingen die er aan komen. Dit aan de hand van de opgestelde documenten. In het voortraject hield VEERO al een sessie met ondernemers om haar insteek op de Toeristisch Recreatieven Visie GO aan te geven. Dit leidde tot concrete speerpunten: Identiteit van het eiland, Masterplan Basis op Orde, Natuurbeleving GO, Brouwersdam en Vitale kust. Platform Pioniers Brouwersdam (PPB) heeft te maken met twee gemeenten en twee provincies. PPB heeft een strategie nodig waarin vanuit de ondernemers de koers voor de Brouwersdam in de komende jaren wordt bepaald. Hiervoor zijn 5 thema's benoemd: Identiteit van de Brouwersdam, toekomstbestendige Infrastructuur, Benutten van schaarse ruimte, Gebiedsbeleving en de Recreatievisie Goeree-Overflakkee. Voor deze onderdelen geldt dat ondernemers samen met overheden en maatschappelijke organisaties kijken waar uitvoering (publiek-private samenwerking) haalbaar is.

Seizoensverlenging

Identiteit van de Brouwersdam wordt vertaald in inspiratie. Dit in samenspraak met de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland bij het zoeken naar aansluitpunten met hun eigen marketingbeleid. Een toekomstbestendige infrastructuur vereist diverse activiteiten. Een verkeerscirculatieplan Brouwersdam is gewenst. Bewegwijzering moet eenduidig worden gemaakt. Gescheiden fiets- en wandelpaden. Verlichting van strandopgangen aan de buitenzijde en surfgebied binnenzijde van de dam. Met als wens sterk inzetten op seizoensverlenging zoals in economische beleidsplannen van overheden is benoemd. Het inrichten van panoramapunten (met informatieborden) op de bovenzijde van de dam. Faciliteiten en voorzieningen (EHBO / AED / Reddingsbrigade) aan binnenzijde dam met toiletten, afvalbakken en algemeen goed onderhoud.

Onbetaald parkeren

Voor het Platform Pioniers Brouwersdam is het een doorn in het oog dat op een klein selectief deel van de dam er betaald parkeren geldt. Gepleit wordt voor een Brouwersdam waar het geheel onbetaald parkeren is. Zo meldt het document. Maar recent is bekend dat Staatsbosbeheer in een breder Grevelingengebied juist betaald parkeren zou willen invoeren. Een opgave voor de gemeentelijke overheid om - in overleg - deze wens van tafel te krijgen. In het pakket wensen voor voorzieningen worden genoemd elektrische oplaadpunten voor fietsers en auto's en voorzieningen voor mindervalide bezoekers. Behoud van de resterende watersportmogelijkheden, aandacht voor het aan de Noordzeekant afnemend strandgebied (met zandsuppletie) en inspelen op kansen die er komen bij het realiseren van de doorlaat en wellicht getijdencentrale in de Brouwersdam. De openingstijden van het VVV-kantoor Ouddorp worden verruimd en er komt, op 10 zaterdagen, een pilot VVV Host in de Houten Kaap. De financiële paragraaf is gezond. Nu op weg naar invulling van de inspiratiedoelen. Aan de slag zeiden de leden.