Minister Van Nieuwenhuizen opent de Kier. Foto: Rijkswaterstaat
Minister Van Nieuwenhuizen opent de Kier. Foto: Rijkswaterstaat Foto:

"Er worden geen concessies aan de veiligheid gedaan"

STELLENDAM – Terwijl partyschip Marlina zich vanuit de binnenhaven van Stellendam richting de Haringvlietsluizen begaf, werd in een afgesloten ruimte aan boord 'de Kier' in de Haringvlietsluizen officieel geopend. Buiten waren er de sluizen, maar nog niet op een kier en dit komt door het ontbreken van voldoende zoet water vanaf de rivieren. Daarom kan er momenteel nog geen sprake zijn van het inlaten van zout water. Dit zal op een later moment gebeuren.

Door Adri van der Laan

Naast een kleine openingshandeling aan boord waarbij minister Van Nieuwenhuizen het kierbesluit officieel uitvoerde, waren er een aantal toespraken door de vertegenwoordigers van organisaties die nauw betrokken zijn bij de uitvoering van de Kier en de ontwikkelingen in het Haringvliet.
Ingrid de Bondt, dijkgraaf van Waterschap Hollandse Delta, ging in haar toespraak terug in de tijd. Naar 1 februari 1953, de Watersnoodramp die voor de regio verschrikkelijke gevolgen had. Maar "het Nederlandse volk zei: 'dit nooit meer', dat was de geschiedenis en de aanleg van de Deltawerken, waarvan ook de Haringvlietsluizen een onderdeel zijn". Veiligheid had de voorrang, maar voor het Haringvliet had dit grote gevolgen want 'brak water werd zoet water' vanwege het ontbreken van getijdewerking. Ook de vissen konden niet meer de rivieren op. Maar volgens mevrouw De Bondt "geven we vandaag de ecologie weer een kans". Het Kierbesluit was een nationale beslissing, maar het Waterschap is hierbij ingestapt omdat het weinige zoet water in deze regio belangrijk voor de boeren en daarom zijn er maatregelen genomen en is het hele watersysteem aangepast. "Aan dit systeem is voor 53 miljoen verspijkerd. "Grote complimenten voor alle mensen die daaraan gewerkt hebben, op tijd en binnen het budget". Ze gaf verder aan dat het project nooit klaar is want er moet goed samengewerkt worden bij het monitoren van het zout in het Haringvliet en daar moet steeds op worden gereageerd.

Evides

Deze maatregelen moest ook Evides Waterbedrijf nemen, zo verzekerde Annette Ottolini, algemeen directeur van Evides. De maatregelen waren minder kostbaar als die van het Waterschap, maar er moest wel het een en ander gebeuren zoals het verzetten van het waterinlaatpunt bij Scheelhoek. Dit moest 14 km verderop richting Stad aan 't Haringvliet opnieuw worden aangelegd. In haar toespraak wees ze op de afgelopen zomer waarin weer werd aangetoond dat een voldoende voorraad van goed drinkwater heel belangrijk was. Zij roemde de goede samenwerking met de verschillende partners bij de totstandkoming van de Kier.
Martine Rohn-Brossard is voorzitter van Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn. Zij is afkomstig uit Zwitserland en zij was eveneens tevreden over de samenwerking tussen de verschillende landen langs de Rijn als het gaat om het water gezond te houden en te brengen.
Naast de Kier zijn er nog verschillende andere zaken rondom het Haringvliet die eveneens zijn aangepakt. Een belangrijke financiële bijdrage hieraan is geleverd door de Nationale Postcode Loterij. Directeur Sigrid van Aken noemde het een goed voorbeeld waar de krachten gebundeld zijn. Daarom heeft de Postcodeloterij van harte het herstelplan voor het Haringvliet gesteund met een bedrag van 13,5 miljoen. Hiermee werden verschillende organisaties gesteund: Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Ark Natuurontwikkeling. Bij de Postcode Loterij gaat de helft van de inleg van de deelnemers naar naar goede doelen. Met de bijdrage kon onder meer 120 ha nieuwe natuur worden ontwikkeld en worden schelpdierenbanken hersteld. Ook zijn er al gezenderde steuren uitgezet en aanlegsteigers en wandel- en fietspaden aangelegd en het bijzondere vogelobservatorium dat nog in ontwikkeling is.

Minister

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, de laatste spreker van de middag, dat "we het voorzichtig gaan doen". Zij doelde hierbij op dat de kier niet 'zomaar' open wordt gezet. Deze zomer is men hard bezig geweest om het zoute water buiten de deur te houden. Vanwege het feit dat er te weinig tegendruk is van zoet water kan de Kier nog niet echt worden geopend. Dit zal op een later tijdstip gebeuren als de afvoer van de rivieren weer in evenwicht is. "Zodra het mogelijk is gaan we dit voorzichtig en gecontroleerd doen". Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat er geen concessies worden gedaan aan de veiligheid, zo verzekerde de minister. Ook zij noemde het project nooit af. Er zal voortdurend gecontroleerd moeten worden of de zoutmodellen kloppen.
De openingshandeling bestond uit het opendraaien van een symbolische afsluiter door de minister, waarna de aanwezigen getrakteerd werden op een lichtshow en vervolgens gingen de gordijnen open en kregen de genodigden ruim zicht op de Haringvlietsluizen.

In kader bij artikel:
De Kier
Zodra de rivierafvoer hoog genoeg is, kan Rijkswaterstaat stapsgewijs beginnen met kieren. Door de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier te zetten, kunnen trekvissen als de zalm en zeeforel volop het Haringvliet en achterliggend rivierengebied op zwemmen om daar te paaien. De 'Rijnoeverstaten', waaronder Nederland, werken al jaren samen om barrières voor vissen weg te nemen. Daarnaast verbetert de biodiversiteit van het Haringvlietwater door het binnenlaten van zoutwater. En er ontstaan kansen voor nieuwe natuurontwikkeling.
Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl/kierharingvliet of www.kierharingvliet.nl . Of bel met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800 8002.