Gevoelskoud weekend en daarna winters

Een krachtig hogedrukgebied dat zich thans ontpopt boven Scandinaviƫ wordt weersbepalend. In het weekend zal de luchtdruk zijn opgelopen tot 1045 millibar in dit megahoog. Het gevolg is een iets doorzettende oostelijke stroming richting Nederland waarin het flink kan afkoelen. Het blijft evenwel aanhoudend droog met flinke zonnige perioden overdag en de nachten worden koud, met mogelijk vorst. Echte winterkou is er nog niet beschikbaar stroomopwaarts en overdag blijft het dan ook boven nul.

In het weekend zullen de middagtemperaturen uitkomen op een niveau tussen de 7 en 10 graden. Echte novemberkoude deed zich voor in 1985 en 1993. Eind november 1993 kon zelfs worden geschaatst rond de 25e en viel er tot 5 centimeter sneeuw (rond de maandwisseling) in Middelharnis en Goedereede.

In een later stadium blijft de hoge druk manifest boven Noord-Europa en kan zich westwaarts uitbreiden. De stroming blijft daarbij overwegend oost en de relatief koude luchtaanvoer wordt dan nog even voortgezet. De allerkoudste lucht om het hogedrukgebied heen met temperaturen op 1500 meter hoogte tot -10 graden, komt na het weekend vooral boven Duitsland terecht. Heel misschien lekt nog wat 'echte' kou weg naar Nederland. Rond het midden van de week komt een depressie via Duitsland naderbij die neerslag geeft en de kans op sneeuw is daarbij zeker niet uit te sluiten gezien de temperatuurprofielen aan de grond en hogerop.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat het serieus winters koud kan gaan worden richting de maandwisseling. Een bekend patroon is trouwens dat zich stevige hogedrukgebieden ontwikkelen boven Scandinaviƫ. Bijna ieder jaar stijgt de luchtdruk sterk in die regio aan het einde van november. Doorgaans is het vervolg dan dat de wisselvalligheid er weer insluipt als december op de kalender staat en het (flink) zachter wordt.

Of dat nu ook zo gaat lopen is niet duidelijk. Heel opmerkelijk blijft die hardnekkige droogte met aan het begin van deze week weer nagenoeg platte neerslagpluimen. De scheepvaart in en rond Nederland heeft nog steeds last van die droogte en veel schepen kunnen nog steeds niet zwaar worden beladen. Er is een kans dat deze inmiddels notoire droogte nog wel eens lang kan aanhouden met alle gevolgen van dien. Om de droogte goeddeels op te lossen in het grootste deel van Nederland zou het zo'n drie weken dag in dag uit moeten regenen waarbij er dan minimaal 10-15 millimeter per dag zou gaan vallen.