Kransse en Wielhouwer deden voor de 25e keer mee aan de Omloop. Zij werden hiervoor in het zonnetje gezet.
Kransse en Wielhouwer deden voor de 25e keer mee aan de Omloop. Zij werden hiervoor in het zonnetje gezet. Foto:

Mooi bedrag voor Sophia Ziekenhuis bijeengebracht tijdens 'monstertocht'

MIDDELHARNIS – Deze week werd de 29e Omloop van Goeree-Overflakkee afgerond tijdens de slotavond in restaurant Werelds In-Side. Een aanzienlijk aantal betrokkenen, zoals deelnemers, sponsors, vrijwilligers en een vertegenwoordiger van het goede doel keken samen met het Omloopbestuur terug op de wandeltocht die – traditioneel - eind augustus van dit jaar werd verlopen.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

"De Omloop 2018, dat was me er eentje", stelde de voorzitter van het Omloopbestuur Willem-Jan Kom in zijn toespraak vast. Nu hebben alle negenentwintig gehouden omlopen wel iets bijzonders gehad, maar die van 2018 kon volgens Willem-Jan in meerdere opzichten een 'monstertocht' worden genoemd. In het kort noemde hij de dilemma's waar de leiding van de tocht kort tevoren mee te maken kregen. Het was een droge en warme zomer en het bestuur was er op voorbereid dat de Omloop van 2018 ook droog en warm zou worden. Er waren voorbereidingen getroffen voor het aanleggen van extra watertappunten en maatregelen om de lopers te beschermen tegen de te verwachten hitte, maar het liep anders men had geen 'crisisteam hitte' nodig, maar een 'crisisteam regen'. Er waren intensieve contacten met weerman Ed Aldus van RTV Rijnmond en die leidden er toe dat men de beslissing nam om de route te verleggen. Vanwege het te verwachten noodweer werd de route over het strand omgelegd naar een meer beschut traject. "Achteraf is dit een goede beslissing geweest", aldus Kom.
Hoewel ervaren lopers uit de zaal aangaven dat er "wel eens zwaardere tochten" zijn geweest, bleef Willem-Jan de tocht van 2018 toch een 'monstertocht' noemen. En dat zullen veel lopers met hem eens zijn geweest, want ook de EHBO-ers hadden veel meer werk dan vorige tochten. Hierbij ging het voornamelijk om gevallen van onderkoeling.

De Omloop werd dit keer live verslagen door RTV Rijnmond en natuurlijk ook RTV Slogo. Dit heeft er toe geleid dat veel mensen via de sociale media het evenement konden volgen. Terugziend kan het Omloopbestuur toch spreken van een 'goede Omloop'. En men was ook tevreden over de vele activiteiten die in de verschillende dorpen en verzorgingsplaatsen werden georganiseerd. De 20-kilometerloop naar Goedereede was weer een succes. Ongeveer 300 lopers deden aan dit traject mee en deelden ook in de feestelijkheden die in het stadje werden georganiseerd.
De meeste lopers kwamen nog droog in Goedereede aan, maar toen begon het pas en tot aan de finish in Middelharnis de volgende dag stond de 29e Omloop in het teken van de regen. Eerst langdurige regen en later felle buien. Het gevolg was dat er van de – in totaal 1000 deelnemers – er maar liefst veertig procent de tocht niet volbracht. Dit was een hoog – maar begrijpelijk – percentage.

Huldiging

Zoals gebruikelijk tijdens de slotavond van De Omloop werden er verschillende mensen gehuldigd. Zo ontvingen de heren Jan Kransse uit Nieuwe-Tonge en Leen Wielhouwer uit Sommelsdijk een speld, bloemen en een certificaat dat zij voor de 25e keer aan het evenement hadden deelgenomen. Ook de deelnemende scholen werden in het zonnetje gezet. De gezamenlijke scholen liepen voor bijna € 10.000,- bij elkaar. De helft van de opbrengst is voor deze scholen zelf bestemd de andere helft voor het goede doel. De drie scholen die het meeste sponsorgeld hadden opgehaald kregen hiervoor een aandenken. De derde plaats was voor de Prins Johan Frisoschool uit Herkingen, de tweede plaats voor Het Kompas uit Den Bommel. Winnaar was de Albert Schweitzerschool uit Stad aan 't Haringvliet. Deze school haalde gemiddeld € 31,35 per deelnemende leerling op. Noa Hokke was de leerling die het hoogste sponsorbedrag binnen haalde. Zij sprokkelde – en liep – maar liefst € 700,- bij elkaar.

Vanwege omstandigheden kon Bram Maliepaard dit jaar niet meelopen – hij heeft in de afgelopen jaren voor enkele tonnen aan sponsorgeld bij elkaar gelopen – maar zijn dochter en kleindochter hielden de eer van de familie hoog en haalden dit jaar € 4.700,- op. Kleindochter Amy was tijdens de slotavond ziek en daarom nam haar moeder bloemen, oorkonde en een cadeautje in ontvangst. De heer Jacob Jan Dorresteijn uit Ederveen was de individuele loper die het hoogste bedrag bij elkaar had gebracht. Hij haalden ruim 1.400 euro op.

De vijf deelnemers van het team Kraaijeveld: Timon Mourits, Yannick den Hoedt, Daniel Neele, Lennart lodder en Jan-Willem Kraaijeveld liepen de 110 km en haalden hiermee ruim € 10.000,- op. Natuurlijk werden zij ook bedankt met bloemen en een beeldje voor hun inzet.

Paulina.nu

Tijdens de bijeenkomst was ook dr. Paul van der Velden aanwezig namens het zorginitiatief Paulina.nu hij had samen met zijn kleinzoon en enkele bestuursleden een deel van De Omloop gelopen en dat was hem goed bevallen. In zijn toespraak liet hij weten dat De Omloop past bij het gezondheidsstreven van Paulina.nu en noemde enkele voorbeelden die de organisatie ontplooit op het gebied van meer bewegen en anti-roken.

Sophia Kinderziekenhuis

Het grote sponsordoel van De Omloop was dit keer ook weer het Sophia Kinderziekenhuis. Dokter Erwin Ista van dit ziekenhuis legde uit waar men het sponsorgeld aan wil besteden. Het bedrag is bestemd voor apparatuur om jonge kinderen die ernstig ziek zijn en altijd op bed liggen, toch te laten bewegen. Dit heeft een goed effect op de lichamelijke conditie van deze kinderen. Hij bedankte het Omloopbestuur en de lopers dat er voor het project in het Sophia Kinderziekenhuis is gekozen. Samen met een collega kon hij een cheque ter waarde van € 31.000,- in ontvangen nemen.

Vragen en ideeën

Aan het eind van de bijeenkomst was er gelegenheid voor het stellen van vragen en het opdoen van ideeën voor De Omloop. Wil-Jan Kom verzekert dat ideeën voor de jubileumtocht van volgend jaar (30 en 31 augustus) welkom zijn. Hij sprak de wens uit dat er op verschillende dorpen weer extra activiteiten worden georganiseerd. Verder deed hij een oproep voor versterking van het bestuur "want het risico bestaat dat er iemand aftreedt". Van de zijde van de deelnemers werd de tocht naar Goedereede ter sprake gebracht. De deelnemers aan die 20 km tocht werden als helden binnengehaald, terwijl er nauwelijks aandacht was voor de lopers die dan nog 90 km voor de schoenen hadden. Suggesties om de tocht eens andersom te laten verlopen, dus van Middelharnis richting Stad aan 't Haringvliet en zo verder, zou volgens het bestuur veel problemen opleveren. Dit is ook het geval bij de suggestie om snelwandelaars of hardlopers te laten deelnemen. Verder doet het bestuur er alles aan om de toch nog meer landelijke bekendheid te geven, maar dit blijkt niet eenvoudig te zijn.

Wie suggesties heeft kan altijd bij het bestuur terecht, zodat men voor volgend jaar weer een succesvolle jubileumomloop kan organiseren.

De cheque voor het Sophia Kinderziekenhuis werd in dankbaarheid ontvangen.
Een deel van het Team Kraaijeveld dat voor maar liefst 10.000,- euro aan sponsorgeld zorgde.