Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'Files zijn een strop voor de verhuizer'

MIDDELHARNIS - Flakkee Verhuizers doet tussen de zevenhonderd en achthonderd particuliere verhuizingen per jaar. Dat zijn er gemiddeld ongeveer drie per dag. Daarnaast voert het bedrijf jaarlijks twintig tot dertig bedrijfsverhuizingen uit. Flakkee Verhuizers komt in alle hoeken van de wereld, maar vooral in het zuidwesten van Nederland. De infrastructuur in en om Goeree-Overflakkee heeft dan ook weinig geheimen voor het bedrijf.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Wim van Vossen

"Op het eiland gaat het redelijk", zegt Martin Hobbel van Flakkee Verhuizers als hij de vraag krijgt hoe het gesteld is met de wegen in de omgeving. "Veel mensen klagen over de rotonde bij Middelharnis. Voor ons is dat punt ook vervelend, maar wij zijn meestal voor de ochtendspits al weg. Dan heb je er geen last van. Aan het eind van de middag, als wij terugkomen van een verhuizing, wél. Over het algemeen rijdt het buiten de knooppunten aardig door op het eiland, al zijn de verkeerslichten bij Oude-Tonge de laatste tijd weleens ontregeld en moet je daar soms lang wachten."

Flakkee Verhuizers is in Middelharnis gevestigd op het bedrijventerrein Oostplaat. Een ideale locatie om de 'grote weg' te vermijden en de 'Stadse dijk' in te slaan. Maar sinds daar drempels zijn aangebracht om het verkeer te remmen, is deze weg geen goede optie meer voor de vrachtwagens van het verhuisbedrijf.

Omrijden

Volgens Martin Hobbel is de Haringvlietbrug "een compleet drama". Gekscherend: "Mijn voorstel is om daar een tunnel voor zeilboten te maken. Dan kan het wegverkeer gewoon doorrijden. De brug is bovendien onbetrouwbaar. Elke keer als je daar rijdt, vraag je je af of de slagbomen het wel doen. Is dat niet het geval, dan moet je omrijden via Brabant."

De Haringvlietbrug zal oponthoud blijven geven, zo is de verwachting. Immers: de A29 en de A4, die erop aansluiten, zijn nog wel te verbreden naar twee keer vier of zelfs twee keer zes banen, maar de brug zelf niet. Hobbel noemt een alternatief om het eiland te verlaten: de N57 richting Hellevoetsluis. "Daar rijdt het verkeer redelijk door. Alles is beter dan stilstaan."

Flakkee Verhuizers probeert de drukte op de wegen vooral te ontlopen door vroeg af te spreken bij verhuizende klanten: zeven uur, halfacht. "Voordat de echte ellende op de weg begint, zijn wij al weg. Een file brengt ons verdienmodel om zeep. Hoe dat werkt? Nou, stel dat we een verhuizing hebben van Oud-Beijerland naar Amersfoort. Dan rekenen we drie kwartier om naar Oud-Beijerland te rijden, anderhalf uur naar Amersfoort en twee uur voor de terugreis. Een beetje fileleed nemen we mee in onze calculatie. Maar als je over dat reisje van Oud-Beijerland naar Amersfoort vier uur doet in plaats van twee uur, dan heb je met vier man aan boord wel acht manuren extra. De kosten daarvan haal je niet uit de marge van een verhuizing. Dus dan draai je verlies. Files zijn een strop voor de verhuizer, net als sneeuw en gladheid. Dat geldt natuurlijk voor iedere transportondernemer."

Drie banen

Martin Hobbel hoopt dat de turborotonde en de andere aanpassingen van de N215 de situatie verbeteren. Over de nieuwe rondweg bij Melissant heeft hij zijn twijfels. "Welk probleem lost die weg eigenlijk op? Bij mijn weten stagneert het verkeer daar niet. Wat voor mij de meest ideale oplossing is, is een N59 met drie banen: 's morgens twee banen het eiland af en 's middags twee banen het eiland op. En een tunnel voor zeilboten om de Haringvlietbrug open te houden…"

<kader> Van Bode Hobbel tot Flakkee Verhuizers

Flakkee Verhuizers is een familiebedrijf. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw opgericht en stond lange tijd bekend als Bode Hobbel. De bodedienst vervoerde stukgoed en deed af en toe een verhuizing. Eind jaren zestig fuseerde Bode Hobbel met Bode Both: Flakkee Expresse was geboren. Het bedrijf stootte het vervoer van stukgoed af en legde zich vanaf 1992 helemaal toe op het uitvoeren van verhuizingen voor particulieren en bedrijven. Daar hoorde een andere naam bij: Flakkee Verhuizers. Het bedrijf heeft vestigingen in Middelharnis, Rotterdam, Oud-Beijerland, Hendrik-Ido-Ambacht, Zierikzee en Hellevoetsluis. Flakkee Verhuizers heeft tien verhuiswagens op de weg en biedt werk aan vijfentwintig medewerkers.

<kader> Magazine GO!

Dit artikel is afkomstig uit het magazine GO! voor ondernemers. Deze verschijnt donderdag 22 november en heeft als thema: Mobiliteit en Infrastructruur. Het magazine wordt gratis verspreid onder ondernemers op Goeree-Overflakkee.

Afbeelding
Afbeelding