Afbeelding
Foto:

Gezinshuisouder: 'het mooiste beroep van de wereld!'

'Tja, daar sta je dan. Je voogd heeft je net afgezet en rijdt de straat weer uit. Je bent beland in een totaal onbekende stad bij een totaal onbekend gezin met kinderen die je voor de eerste keer in je leven ziet.' Dit is de realiteit voor duizenden kinderen in Nederland die door diverse omstandigheden niet thuis kunnen wonen en in hun jonge leven soms al langs diverse pleeggezinnen hebben gezworven waar ze voor een kortere of langere tijd werden opgevangen, maar om diverse redenen niet konden blijven.

Pien van der Hoff (56) runt samen met haar man George sinds 2009 een gezinshuis in Ede. Door de jaren heen mochten ze samen voor 48 kinderen zorgen. Met de opmerking dat een gezinshuis topsport is, blijkt niets teveel gezegd. Gezinshuisouders zijn 24 uur per dag 7 dagen per week verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen.

Aan de hand van een aantal doorsnee dinsdagen geeft Pien een inkijkje in het roerige en drukke bestaan van het leven in een gezinshuis. Als de wekker om half zeven gaat, volgt er een stroom van gebeurtenissen waar je u tegen zegt. Niet alleen de dagelijkse zorg en begeleiding van zeven kinderen met een rugzakje vraagt om veel praktische inzet. Ook valt er elke dag weer veel te regelen rondom afspraken met andere professionals en betrokkenen bij de opvoeding van de kinderen. Het voeren van een gedegen administratie is dan ook een must. De gezinshuisouders worden bijgestaan door een team van drie pedagogische medewerkers en klusjesman Hans die alles aanpakt en zorgt voor een slot op de voorraadkast en een nieuwe deurkruk als de oude sneuvelt.

Humor en tomeloze inzet

Naast expertise is het belangrijk dat je in een gezinshuis als team op elkaar kunt bouwen. Voor de kinderen die vaak al heel veel hebben meegemaakt in hun leven, is het belangrijk een vast aantal begeleiders om zich heen te hebben en niet te veel wisselingen te hoeven ondergaan. Naast alle praktische zaken die te regelen zijn, vinden de gezinshuisouders ook nog tijd en ruimte voor leuke uitstapjes en elk jaar een korte vakantie met de kinderen. Met de nodige humor komen de perikelen rondom een uitstapje naar de dierentuin en een vakantie naar de Belgische Ardennen aan bod.

Structuur is in een gezinshuis erg belangrijk. Hoe Pien dit alles met een tomeloze inzet en energie vorm geeft, is bewonderenswaardig.

In het gezinshuis worden de warmte en het huiselijke leven van een gewoon gezin gecombineerd met de professionaliteit van geschoolde opvoeders en het leven in een gestructureerde omgeving. Kinderen die in een gezinshuis wonen, hebben vaak ingewikkelde problemen. Het is mooi om te lezen hoe deze gezinshuisouders proberen het verschil te maken en zich met hart en ziel inzetten voor de toekomst van elk van hun 'kinderen'. Kinderen 'zichtbaar' maken, dat is wat haar elke dag drijft, aldus Pien.

Pien van der Hoff is moeder van 7 kinderen. Ze gaf les op een middelbare school en runt samen met haar man George sinds negen jaar een gezinshuis in Ede. Meer informatie: youbeewell.com en rijksoverheid.nl.