Met raad en daad

Cv en stroomuitval

Ik vraag me af wat er gebeurt als de stroom uitvalt tijdens een strenge winter. Kan het water van de CV dan niet bevriezen? Ik heb gehoord dat er niets gebeuren kan als je antivries toevoegt. Maar heeft dit geen schadelijke gevolgen voor de ketel, de radiatoren en de thermosstaatkranen?

Bij een langdurige stroomuitval zou bij strenge vorst inderdaad het CV-leidingwater kunnen bevriezen, vooral op een slecht geïsoleerde zolder en bij niet geïsoleerde leidingen in de kruipruimte. Men denkt wel vaker aan het toevoegen van antivries. Dit wordt door deskundigen echter ten sterkste afgeraden, omdat antivries gaat schuimen en het water dikker wordt. Dit alles is slecht voor de pomp. Voor stacaravans e.d. is trouwens wel een speciaal antivriesmiddel beschikbaar. De thermostaatkranen en kleine doorvoerpijpjes in de ketel kunnen ook verstopt raken, met alle narigheid van dien. Het beste is om bij een onverhoopte langdurige stroomstoring bij wijze van voorzorg het CV-leidingwater geheel af te tappen.

Beestjes in de container

In mijn groene container zaten al verschillende keren kleine witte wormpjes. Ik zou graag willen weten waar die beestjes vandaan komen en hoe ik kan voorkomen dat ze verschijnen.

De kleine witte wormpjes die u bedoelt zijn maden die o.a. ontstaan in het vlees dat u weggooit. Het beste is om geen vlees in de bruine container te gooien, maar u moet nu eenmaal van uw afval af. Gooi daarom vleesafval in die container die het eerst aan de beurt is om geleegd te worden. Plaats de bruine container bij voorkeur niet in de zon en laat bij warm weer het deksel wat openstaan. De maden gedijen namelijk extra goed bij warmte. Goed schoonhouden is ook belangrijk, maar dat doet u volgens uw brief al. Een handige tip: duurt het nog een tijdje voordat de bruine container geleegd wordt, wikkel het afvalvlees in de folie en leg dit zolang in het vriesvak of in de vriezer.

Passiflorasnoei

Tegen mijn huis groeit al enkele jaren een weelderig bloeiende passiflora. In het begin van dit jaar liep het anders. Er waren veel bladeren verfrommeld. Het leek of ze bevroren waren geweest, maar nu is het blad weer normaal en waren er weer bloemen te zien. Enkele jaren achtereen snoeide ik diep in 't najaar alle blad en de zijscheuten. Is dit juist? En hoe moet ik de plant 's winters verzorgen?

De Passiflora heeft met veel vruchtbomen gemeen, dat er sprake is van wisseljaren: het ene seizoen een overvloed aan bloemen en evt. vruchten, maar dan soms enkele jaren alleen blad. Die diepe snoei was uitstekend, want een goede snoeibeurt kan nodig zijn om te voorkomen dat deze plant al haar krachten in stengels en bladeren steekt. Hiertoe moeten de ranken in het najaar worden teruggesneden tot twee à drie knoppen boven de basis. Zelfs in een zachte winter kunnen er wat bladeren te lijden hebben gehad van lichte vorst. Indien uw Passiflora op een beschut plekje en liefst op het zuiden buiten staat, kan ze daar wel overwinteren. Vorstschade kunt u voorkomen door tegen de winter een flinke laag turf, tuin of bladaarde rondom de stam op te hopen. Komt er flinke vorst, dan moet u de stam echter goed inpakken, bijv. met een oude deken. Spreid ook tijdig rondom de plant vijf cm verteerde compost of oude (nooit verse) stalmest uit. Maak in mei de grond goed nat, waarna opnieuw oude stalmest, compost of tuinturf over de wortels wordt gebracht. In het voorjaar kan tot na de zgn. ijsheiligen bij dreigende nachtvorst een plastic beschutting nuttig en nodig zijn.