Afbeelding
Foto:

Sneakers, schoenen & schoeisel

Serieus? Een paar duizend euro betalen voor één paar schoenen? Als je daar graag je geld aan wilt besteden, dan mag dat natuurlijk van mij. Schoenen zeggen iets over welk mens je bent, heb ik wel eens gehoord. Als je met afgetrapte merkloze schoenen loopt ben je een sloeber, met sandalen ben je in de verkeerde tijd geboren en met gepimpte sneakers heb je het helemaal gemaakt. Althans, dat is de gedachte. En daar wringt voor mij de schoen. Mij interesseert het namelijk geen biet welke schoenen iemand aan heeft. Goed, dat is een beetje te overdreven. Natuurlijk kijk je -bewust dan wel onbewust- naar welke schoenen iemand aanheeft. Maar is dat wat blijft hangen? Probeer eens op een avond na te gaan welke schoenen de mensen die je vandaag hebt gesproken aanhadden. Om de stoute schoenen aan te trekken: ik wist dat nog maar van verdacht weinig mensen. Er is zoveel meer dan enkel schoenen. Wat je doet, spreekt en nalaat zegt veel meer over je persoonlijkheid.
De moed over het lot der mensheid zou je toch in de schoenen zinken als je ziet dat er mensen serieus twee dagen in de rij gaan staan voor een paar schoenen? Die hebben dan zoveel gekost dat je ze vervolgens nooit meer aan durft te doen. Stel je voor dat ze vuil worden. Ik zou niet graag in de schoenen staan van degenen die dat soort schoenen sparen. Ook koning (en later keizer) Karel de Grote hield van simpele en praktische kleding, terwijl zijn edelen zich hulden in purperen en met goud gestikte gewaden. Van dat soort kledij ga je vooral naast je schoenen lopen.
Terug naar het feit dat schoenen zeggen wie je bent. Als je één paar schoenen van 7.000 euro koopt, zegt dat inderdaad wat over je. Namelijk dat je mesjogge bent en geld teveel hebt. Wie de schoen past, trekke hem aan.