Afbeelding
Foto:

Neem en lees

Bij welk team hoor jij?

Hoe ben jij een christen, bijvoorbeeld op je stage, of in je eerste baan? Stel dat je met een niet-christelijke collega aan het vakkenvullen bent in een supermarkt. Hoe ga je met hem of haar om? Heb je een antwoord, als die niet-kerkelijke medestudent naar je geloof vraagt? Wat kun je in dit boekje verwachten? Het is op een bijzonder praktische manier geschreven. Juist speciaal voor jou. Weet je waarom? De Heere heeft jou door de doop apart gezet en Hij wil dat je Hem dient, ook in een omgeving van mensen die Hem niet kennen. Dat is niet eenvoudig, want je moet dan wel kleur bekennen. Dan komen we bij de titel van dit boekje. Je moet zeggen dat jij bij een ander team hoort. De schrijver heeft als bedoeling om jou te helpen en moed te geven om voor je geloof uit te komen. Dus een boekje speciaal voor jou geschreven. Maar dr. Kater zegt in de inleiding dat dit boekje niet af is. Hij hoopt dat jij het zelf afmaakt. Dat je in dit boekje je eigen gedachten opschrijft. De schrijver adviseert jou om een gesprek te beginnen met een vriend of vriendin, of met je ouders. Mocht je je wenkbrauwen fronsen bij het lezen of had je nog meer uitleg verwacht van de schrijver, dan kun je het ook zelf vertellen, wat je ervan vindt. Zijn mailadres heeft hij in het voorwoord achter gelaten (mjkater@tua.nl).
Het is zeker zijn bedoeling om door dit boekje te laten zien dat christenen heel gewone mensen zijn, maar dat ze wel een heel bijzondere God hebben. Je zult begrijpen, dat jij je niet alleen onder niet-christenen moet voorleven, maar het is zeker zo belangrijk als je op een reformatorische school zit. De schrijver heeft zijn vrouw ook mee laten lezen, met de vraag of het goed te lezen is. Hij wil samen met jou het gesprek aan.
In de inleiding wordt jou de vraag gesteld op wie je wil lijken. In een kader geeft dr. Kater telkens een voorbeeld uit de praktijk. Het tweede gedeelte uit de inleiding heeft als titel: Je hebt geen keus. Waarom niet? Je draagt het merk- en veldteken van de HEERE. Hij heeft bij de doop beloofd, dat Hij je een nieuw leven wil geven. Het tweede deel van dit boekje laat zien dat je niet alleen op de wereld bent: Hij is er! jij bent er, de ander is er, het andere is er ook. Deel 2 laat zien dat de wereld mooi is en gelijk lelijk. Bewijs het eens! Wijs me de weg vanuit de schepping. Getuigen vanuit je leven. Open wonden en verscheurde levens. Meelijden, geen berekening. De liefde van God in deze wereld. Tenslotte deel 3: de hemel op aarde. Ga je een beetje dromen, weg uit de werkelijkheid? In dit boekje wordt jou de weg gewezen: mooier dan dromen.
Op een indringende wijze word jij bij hart en hand genomen, door voorbeelden, door vragen, door opdrachten.
Voor jongeren, maar ouderen mogen het ook lezen, van harte aanbevolen. Het is Bijbels en praktisch ingericht. Wijze lessen vanuit de Schrift en uit de praktijk van het dagelijks leven.

Dienen in Bijbels licht

'Dienen in Bijbels licht' is een boekje dat hier eveneens op ingaat, geschreven door Ed van Hell, directeur van de Ontmoeting. De Heere Jezus is niet gekomen om 'gediend te worden, maar om te dienen'. Die opdracht geeft Hij ook aan de christenen, zij worden opgeroepen om in navolging van Hem te dienen. Je vraagt je misschien af: hoe doe ik dat? In dit boekje gaat Ed van Hell in op de vraag: hoe dien ik mijn naaste, de samenleving, de kerk/gemeente? Hij geeft praktische handvatten, maar roept de lezer verder op om vragen niet uit de weg te gaan, maar stimuleert tot verdere doordenking en inzet. Veel van zijn vragen zijn opgekomen vanuit zijn ervaring (binnen de Ontmoeting), in het werken met kwetsbare mensen midden in de wereld.
De schrijver van bovengenoemd boekje heeft dit boekje van een Woord vooraf voorzien. Eigenlijk horen deze boekjes als een eenheid bij elkaar. Dit boekje wil het verlangen opwekken naar een dienstbaar leven. Het houdt tegelijkertijd een spiegel voor: Zijn we als christenen wel zo voorbeeldig in het dienen van onze naaste? Een typerende zin in dit boek is: we dienen elkaar onderdanig te zijn 'in de vreze Gods'. Wat bijzonder helder is bij het lezen: elke opmerking, elk advies wordt vanuit de Schrift 'bewezen'. Als voetnoot worden de teksten aangereikt. Dat geeft de mogelijkheid om voor uzelf een en ander na te lezen. Om niet in herhaling te vallen, geef ik slechts de 7 hoofdstukken weer: dienen en christen zijn, dienen van de Heere, dienen van jezelf, dienen van de naaste, dienen van de samenleving, dienen van de kerk… en na dit leven?
Deze twee boekjes beveel ik samen aan. Het is meer dan de moeite waard! Helder en duidelijk geschreven.
'Bij welk team hoor jij? Tips voor jonge christenen', dr. M.J. Kater, een uitgave van De Banier, ISBN nr. 9.789.087181260 Prijs € 9,95.
'Dienen in Bijbels licht', door Ed van Hell, eveneens een uitgave van De Banier, ISBN nr. 9.789.087.180.850; Prijs € 8,95.

Afbeelding