Organisatielid van het begin: Marie Grinwis-Bosland met Wijnand en Jo Tanis.
Organisatielid van het begin: Marie Grinwis-Bosland met Wijnand en Jo Tanis. Foto:

Drieëndertig jaar onafgebroken zangdiensten op vaste derde zaterdagavond van de maand

OUDDORP – Vanaf januari 1985 tot heden 2018 wordt iedere derde zaterdag van de maand in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp een zangavond gehouden. Drieëndertig jaar onafgebroken en op dezelfde weekdag. Eerst in de schuilkerk aan de Weststraat en vanaf 1992 in de nieuwe kerk aan de Dorpstienden in Ouddorp. Met uitzondering van een zestal maanden dit jaar, in verband met gezondheidsproblemen en een operatieve ingreep in het ziekenhuis, leidde Wijnand Tanis (77) al deze diensten. In genoemde periode was er overigens geen uitval van de zangdiensten omdat - op verzoek - predikant emeritus Johannes Smink, vriend en broeder in geloof van Wijnand, deze taak tijdelijk overnam. Smink was van 1987 tot 2010 als predikant verbonden aan de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Na de geslaagde medische ingreep mocht Tanis in augustus 2018 - eerst nog een keer samen met genoemde predikant emeritus uit Zierikzee - de leiding in de maandelijkse diensten hervatten. Beter omschreven als 'Samenzang'. Met al vele jaren de blijmoedige orgelbegeleiding van Linata van Huizen. In de beginperiode (vorige eeuw) verleenden meerdere organisten hun medewerking. Voor de oorsprong van de zangavonden moeten we in tijd terug naar midden jaren tachtig. De Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp was toen klein in ledental. Maakte, zonder een vaste predikant, moeilijke tijden mee. Maar een trouwe vaste kern, bestaande uit de families Bosland, Grinwis en Tanis met support van enkele gemeenteleden, had een rotsvast vertrouwen dat hun gebeden voor een betere toekomst gehoor zouden vinden.

Primeur

Tijdens evangelisatie- en gebedsbijeenkomsten groeide het verlangen om naast de erediensten ook zangavonden te organiseren. Het idee daartoe, van de dit jaar overleden Dirk Grinwis, kon worden uitgevoerd. Het was toen een primeur. Niet alleen op het eiland, maar ook regionaal en landelijk. Er werden liedbundels gekocht en tot verwondering en blijdschap bleek er ruime belangstelling voor de zangavonden op een vaste derde zaterdag van de maand. Het brede aanbod van liederen van Johannes de Heer, gezangen, opwekkingsliederen en Psalmen trok soms wel honderd bezoekers. "Er moesten dan stoelen worden bijgezet in het kleine schuilkerkje", beschrijft Elma Posthuma in haar reeks informatieve artikelen over 'Doperse Dingen' in het huidige kerkblad Perspectief. De zangbijeenkomsten versterkten de band van de Doopsgezinde Gemeente met gelovigen van andere kerken op het eiland. Men kwam graag een uurtje samen zingen.

Dropjes

Met de ingebruikname in 1992 van de nieuwe kerk aan de Dorpstienden in Ouddorp, verhuisden uiteraard de zangavonden mee. Een grappig detail is dat tijdens de bijeenkomst er een heel korte onderbreking is om, zoals dat wordt aangeduid, de zangkelen te smeren met een dropje of pepermuntje. Hiertoe wordt een schaal rondgebracht. "Ik houd er altijd rekening mee", zegt Wijnand Tanis. Vooral toeristen en recreanten die in de zomermaanden de zangdiensten bezoeken vinden dit gebaar uiterst positief...

Samen

De drive van Tanis om de avonden te begeleiden is direct duidelijk. Hij zingt graag en wil met de liederen een boodschap doorgeven dat het leven door Jezus Christus geleid zal worden: "Het is belangrijk dat men weet wat men zingt." Wijnand geeft soms enige toelichting op de inhoud van het lied. In ons gesprek licht hij dit toe: "Ik heb deze zangavond altijd graag geleid. Ik hoop dit nog enige tijd te mogen voortzetten. Samen met de bezoekers de lof tot God te mogen zingen Nu, na 33 jaar en gelet op zijn gezondheidsperikelen in de afgelopen maanden, was er voor het organisatieteam - met en rond Wijnand - het moment om het verleden (het historische deel) te documenteren. Vast te leggen. Tevens om in blijdschap, dankbaarheid en uitnodigend vervolgstappen te zetten. Morgen, 17 november, is het weer de derde zaterdag van de maand en dus een nieuwe zangavond in de Doopsgezinde Kerk Ouddorp, waarvoor door de organisatie een ieder hartelijk wordt uitgenodigd. Aanvang 19.30 uur.