Afbeelding
Foto:

Julia's zoektocht

Heb je ook zin om met een boek op de bank te kruipen? Er zijn de achterliggende weken weer prachtige boeken uitgegeven.
Vandaag in deze rubriek: Julia's zoektocht, geschreven door Thea Zoeteman-Meulstee.
Julia heeft, zoals veel jonge meiden, een heleboel aan haar hoofd. Schoolwerk, strafuren, winkelen en kletsen met haar vriendin Brenda. Verder kibbelt ze regelmatig met haar zus Annelie, die bijna gaat verloven met Bert. Julia weet niet zo goed wat ze kan doen om de relatie met haar zus beter te krijgen. Met Bram, haar broer, is het contact veel gezelliger.
En dan is Walter er ook nog, de broer van Brenda. Julia merkt dat hij verliefd op haar is, maar zij is dat niet op hem. Zou hij dat nog een keer gaan begrijpen?
Als Julia bij de kringloop waar haar moeder werkt een mooi, oud bureautje op de kop tikt, is ze daar heel erg blij mee. Thuis moet ze er nog wel een en ander aan repareren, want er klemt een laatje. Samen met Brenda probeert ze het laatje los te krijgen. De oorzaak van het klemmen blijkt een dikke envelop. Julia en Brenda worden nieuwsgierig. Er zit een prachtige, gouden ketting in met een medaillon eraan en daarbij een geschreven briefje:
'Lieve Joke,
Maak je geen zorgen over mij. Ik wacht op de trein die ons naar Polen zal brengen om daar te werken. Geef de moed niet op, ik kom terug. Dit briefje smokkel ik met iemand mee in de hoop dat het bij je aankomt. Ik hou van je, Joke. Ik bid voor jou. Bid jij voor mij?
Als de oorlog voorbij is, kom ik terug en dan trouwen we. Adonai zij met je.
Veel liefs van je innig liefhebbende Daan Cohen.'
Als de meiden daarna in het bureautje ook nog een schrift vinden met dagboekstukjes van Joke, begint Julia's zoektocht. Dit schrift beschrijft de ervaringen van een inmiddels oude vrouw ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Julia is vastbesloten deze vrouw of haar familie te vinden. Zou ze nog leven? Hoe komt Julia aan informatie? En wie is Vince?
Een mooi en ontroerend verhaal over een jong meisje dat zich verdiept in de achtergrond van leeftijdsgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naast de verdrietige ervaringen die beschreven worden in het dagboek van Joke, komen er ook genoeg herkenbare thema's naar voren zoals: vriendschap, verliefdheid, schoolperikelen, vakken vullen bij Albert Heijn, jurkjes kopen…
Het is heel boeiend geschreven, je leest het vast in een keer uit, omdat je net zo nieuwsgierig wordt naar de schrijfster van het dagboek als de hoofdpersoon Julia. Een aanrader voor meiden vanaf ongeveer 12 jaar.
Prijs:        € 14,90
ISBN        9789033129353
Uitgeverij Den Hertog
Pagina's: 250 (gebonden uitvoering)