Heftige discussie in raad over calamiteit zwembad De Staver

GOEREE-OVERFLAKKEE – Inspreker J. Albrechts bepleitte donderdagavond in de raad maatregelen om een eind te maken aan de blijvende problemen voor gebruikers, recreanten en leden van de zwemclub die gebruik maken van zwembad De Staver in Sommelsdijk. Recent was er een zodanige calamiteit ontstaan dat het bad zelfs gesloten moest worden. De zuurgraad was te laag, het water was vervuild en tientallen kinderen, zwemmers en begeleiders hadden lichamelijke klachten. De inspreker stelde dat de water- en luchtkwaliteit, ondanks toegezegde verbeteringen, slechter was dan een jaar geleden. Rapporten met meetgegevens zouden zijn achtergehouden.

Door Jaap Ruizeveld

Diverse raadsfracties waren onder de indruk van het betoog. Van der Meer (EVV) stelde dat er direct actie moet worden ondernomen als de gezondheid van bezoekers in het geding is. Eijkenduijn (PvdA) zei dat hij zonder een degelijk onderzoek naar de gebeurtenissen weinig kan met nieuwe verdachtmakingen. De fractie Vitale Kernen, Johan de Vos, had al eerder aangekondigd mondelinge vragen te zullen stellen aan het college over geruchten van lekkage door hemelwater waarbij gevaar aanwezig zou zijn geweest voor bezoekers van het zwembad De Staver. De Vos wilde nadere informatie over hetgeen er zou hebben plaatsgevonden in het bad en over de melding aan gebruikers, die beperkt zou zijn gebleven tot de mededeling dat het zwembad een dag gesloten zou zijn voor technisch onderhoud.

Informatie

In zijn vragen stelde De Vos dat de VKGO-fractie de afgelopen jaren al meerdere keren bijzondere aandacht besteedde aan de gezondheidsaspecten van bezoekers van De Staver en dan specifiek gericht op het bezoek van het zwembad. Nu er blijkbaar zich een calamiteit heeft voorgedaan wilde VKGO weten wat er zich heeft voorgedaan en op welke wijze SRGO daarover informatie heeft verstrekt. Gebruikers van het bad zouden zijn blootgesteld aan zwemwater waarvan de zuurgraad te laag was. Ook zouden er klachten zijn geuit over geïrriteerde luchtwegen bij kinderen.