Afbeelding
Foto:

Ontwikkeling van inspiratiepunten en inspiratiewand: Verbouwing VVV-kantoor Blaeuwe Huus

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de oordeelvormende fase stelde het college de gemeenteraad donderdagavond voor een eenmalige financiële bijdrage van maximaal € 215.000,-, te verstrekken voor de realisatie en verbouwing van het Blaeuwe Huus aan het Smalle Einde in Ouddorp tot een VVV Inspiratie- en belevingspunt. En ook voor het ontwikkelen van 2 inspiratiepunten en een VVV-inspiratiewand op twee andere locaties op het eiland. Dit laatste gericht op het middendeel en de oostkant van de gemeente. Het bedrag moet worden gedekt vanuit de reserve toeristenbelasting. Een project dat liefst voor Pasen 2019 dient te zijn gerealiseerd. De raad was unaniem positief en kwam gelijk tot besluitvorming.

Door Jaap Ruizeveld

VVV Goeree-Overflakkee wil het fysieke gastheerschap op het eiland naar een hoger niveau tillen. Nodig omdat In de snel veranderende wereld ook de wensen en behoeften van gasten anders zijn. Digitalisering zorgt ervoor dat fysieke VVV-locaties een andere rol krijgen en dat informatievoorziening en - overdracht op een gerichte wijze moet worden ingevuld. Beleving, storytelling en interactiviteit zijn hierbij sleutelbegrippen. Hiermee verandert ook de rol en positie van de VVV, stelt het college in haar aanbiedingsdocument bij dit onderwerp. Doelstelling is daarom duidelijk. Het bieden van mogelijkheden om aan de veranderende wensen tegemoet te kunnen komen.

Enthousiast

Woordvoerders van nagenoeg alle fracties waren enthousiast over de inhoud van het voorstel. De financiën zijn op orde en de VVV draagt bij in het project. Ook de eilandbrede focus om inspiratiepunten in het midden en oosten van het eiland te realiseren kreeg support. Ja, eigenlijk zou het aantal moeten worden uitgebreid stelde Pipping (CU). Hij pleitte voor een plaatsing in Oude-Tonge. Heintjes (VKGO) vond een info-attentiebord aan de Schaapsweg in Ooltgensplaat wenselijk. Ook C.Grinwis (PvdA) onderstreepte de insteek van eilandbrede aanpak. P.C. Grinwis (SGP) was blij met de gezamenlijke investering. CDA (Tea Both), VVD (Addy Rijerkerk) en Henk v.d. Meer (EVV) konden zich prima vinden in de geschetste ontwikkeling. Inspelen op de veranderende wensen van toeristen / recreanten en dat visueel aanbieden. Wethouder Feller zei dat locatiebepalingen nog worden uitgewerkt en dat voor wat de financiën betreft gesprekken worden gevoerd over een aanpassing /verhoging van de toeristenbelasting.

Ambities

De eilandelijke VVV wil op ambitieuze wijze hieraan invulling geven. Deze ambitie heeft ook gevolgen voor de wijze waarop fysiek gastheerschap en inspiratie aan gasten wordt verstrekt. In het inspiratiepunt in het Blaeuwe Huus wordt ingehaakt op de klantbeleving van de bezoekers, Zij worden geïnspireerd en geïnformeerd aan de hand van de thema's: water & kust (watersport, strand, visserij, culinaire producten), natuur, duurzaamheid en innovatie, erfgoed & cultuur en zien & doen (routes, wandelen en fietsen). Hiermee wordt verbinding gezocht met alle delen van Goeree-Overflakkee. De belevingswaarde van de regio dient een impuls te krijgen. De waardering van de gasten moet worden verhoogd en het niveau van informatievoorziening moet naar een eigentijds niveau.

Tijdsbeeld

Het huidige VVV- kantoor in Ouddorp is de afgelopen 25 jaar niet gemoderniseerd en stamt nog uit een tijd waarin internet geen rol speelde bij het boeken van een bestemming of het kiezen van een dagactiviteit. In de vernieuwde rol blijft de VVV informeren op de huidige klantvriendelijke wijze maar wordt de gast ook geïnspireerd om verder te kijken dan ze vooraf van plan waren. Door meerdere beleefbare elementen aan te bieden wordt het hele eiland gepresenteerd en de mogelijkheden van multimedia worden benut om de gast van meer en betere informatie te voorzien. De verbouwing kan ook zorgen voor een completer aanbod in Ouddorp, ook voor de eigen inwoners. Het huidige pand, gelegen op een goede locatie vlakbij de dorpskern, heeft voor hen weinig te bieden, maar het toekomstige inspiratie- en belevingspunt wel.

Samenwerken

Realisatie van inspiratiepunten is één van de doelstellingen van de VVV voor de komende jaren en heeft vooral betrekking op de VVV als inspiratiebron en informatiemakelaar. De VVV-organisatie wil daarnaast ook als marketingdeskundige haar expertise versterken op het gebied van recreatie en toerisme. Samenwerken met de gemeente op het gebied van Eilandmarketing en waar mogelijk integreren van activiteiten en ambities is daarbij belangrijk. Hierbij kan in de nabije toekomst gedacht worden aan samenwerking en integratie voor thema's zoals wonen, werken en duurzaamheid.

Financiën

De gevraagde bijdrage aan de gemeente voor de verbouwing van het Blaeuwe Huus en de realisatie van de inspiratiepunten is zoals in dit artikel vermeld € 215.000,-. De totaal door de VVV geraamde kosten bedragen € 480.000,-, waarvan het restant van financiële dekking op verantwoording van de VVV moet worden ingevuld. Dekking wordt gevonden in een onttrekking uit de reserve toeristenbelasting. Na aftrek van reeds bekende mutaties, heeft de reserve een (rest)saldo van € 265.000,-. Voor dit saldo zijn geen andere uitgaven bekend en zijn na instemming van de VEERO beschikbaar te stellen voor genoemde bijdrage. De VEERO zou, zo meldt het college, inmiddels hiermee hebben ingestemd.

Volgende week komen VEERO, PPB (Platform Pioniers Brouwersdam) en VVV in een bijzondere ledenvergadering bijeen om ook over genoemde toekomstplannen en uitvoeringen te praten.