Flinke regenkans 't weekend

Net als in veel voorgaande jaren is het opmerkelijk dat november weer veel te hoge temperaturen geeft. In 2014 werd het tot 21 graden in Nederland aan het begin van de maand en ook in 2015 bijna 20. Waarschijnlijk zijn die absurd hoge novembertemperaturen mede een gevolg van de globale opwarming. De dinsdag gaf voorlopig voor het laatst maxima die richting de 20 graden geraakte in een deel van 't land. De komende twee weken blijft het door de bank genomen wel te zacht gemiddeld en wordt het wisselvallig.

De oceaandepressies worden geleidelijk iets brutaler en komen in een wat oostelijker traject uit. Daardoor ruimt de stroming iets meer naar zuidwest in plaats van zuid en schampen regengebieden ons makkelijker. We zagen later op woensdag een wat toenemende regenimpuls, maar de donderdag en vrijdag verliepen goeddeels droog. Meer regenuitslag is er voor het aanstaande weekend voor Zuidwest-Nederland. Om grote neerslagsommen gaat het vooralsnog niet, maar een millimeter of 10-12 kan wel worden verwacht op de Eilanden tot maandag. De hardnekkige droogte is hiermee slechts tijdelijk verlicht. Ook na het weekend is er eerst nog een regenkans, maar na dinsdag keert het nagenoeg droge weer terug

Het blijft zacht en de eerste helft van november gaat ook weer te zacht in de boeken komen. Zelfs voor de tweede helft van de maand lijkt er geen kouregime te komen zoals in 1985 of 1993. Er is ook in Oost-Europa erg veel warmte aanwezig de komende tijd, terwijl Amerika de eerste kou-uitval heeft dezer dagen. Vanaf Sinterklaas zou het serieus koud(er) kunnen worden in 't land, maar dat is pas over een maand! De diverse langetermijnprognoses met oog op de winter druppelen geleidelijk binnen nu en opvallend daarbij is dat het doorgaans milde Europese weercentrum mikt op een wat koudere winter dan normaal.

De winterprognose van ondergetekende komt er ook nog aan en vermoedelijk volgt deze eind november. De zon is niet zo actief meer de laatste tijd en we naderen dan ook een zonnevlekkenminimum. De uitbarstingen aan het zonoppervlak nemen dus nog af. Opvallend is het optreden van koude(re) winters ten tijde – of in de buurt van zo'n minimum aan zonnevlekken. We zagen dat onder meer in 2009 en 2010 nog.