Afbeelding
Foto:

Bijbelse levensstijl in een jachtige cultuur

We vallen maar met de deur in huis: Ren jij van de ene activiteit naar de andere en voel je je gestrest van alles wat er van jou verwacht wordt? Wordt jouw to-do lijstje steeds maar groter in plaats van kleiner? Dan kan dit boek je wellicht goede diensten bewijzen. Het is speciaal voor vrouwen geschreven, die (te) druk zijn. De titel van het boek is Refresh. Deze zomer hebben we het boek Reset besproken, speciaal bestemd voor mannen. Ook bij Refresh is een online-studiehulp beschikbaar, zodat echtparen tegelijk 'Reset' en 'Refresh' kunnen doorwerken. We beperken ons nu tot Refresh. Veel vrouwen realiseren zich niet dat ze in een onhoudbaar tempo door het leven rennen totdat ze fysiek, emotioneel en geestelijk uitgeput zijn. Ze zijn behoorlijk overbelast, maar weten absoluut niet hoe ze hun levenstempo kunnen vertragen.

Hoe kunnen de auteurs je helpen? Door je te wijzen op een ander tempo, dat van Gods genade (al is dat een gave van God), zodat je de valkuil van een burn-out kunt vermijden en een gezonder levenspatroon kunt ontwikkelen. Boven dat je de verfrissende rust voor lichaam en geest zult ervaren die God ons wil schenken.

Shona Murray is moeder van vijf kinderen en heeft 15 jaar thuisonderwijs gegeven. Ze werkte als huisarts in Schotland, voordat ze met haar man David naar Amerika emigreerde. De adviezen die zij in dit boek geeft, zijn gebaseerd op vele jaren van counseling en eigen ervaringen met burn-out.

Enkele citaten uit de inleiding: Overweldigd. Uitgeput. Depressief. Paniekerig. Gestrest. Opgebrand. Gebroken. Verlamd. Kopje onder. Leeg. Zijn dit herkenbare woorden. Wellicht bij allemaal? Daar tegenover zet de schrijfster een andere reeks woorden: vredig, kalm, vreugdevol, tevreden, rustig, uitgerust, verkwikt en voldaan! Je zou de eerste reeks woorden willen vervangen door de tweede? Dat lijkt onmogelijk, of niet soms?

De schrijfster heeft zelf door diepe en donkere plaatsen geleerd en door vele worstelingen heen, dat alleen de Heere door Zijn genade verlost van die eerste reeks woorden en ook geleerd om met meer regelmaat de tweede reeks woorden te ervaren.

In de inleiding legt Shona de vijf bronnen van Gods genade uit:
Motiverende bron van genade
Temperende bron van genade
Vermenigvuldigende bron van genade
Loslatende bron van genade
Ontvangende bron van genade.

Het is een Amerikaanse manier van omgaan met geloof en bekering, maar bij het lezen van het hele boek komen we er achter dat de schrijfster goed weet waar ze over spreekt. Daarom kan ze ook anderen tot een hand en een voet zijn.

Shona en David hebben de beide boeken samen geschreven, maar de verhalen wel vervangen. Toen zij bijna klaar waren met schrijven, hebben ze hun vijfentwintigjarig huwelijksjubileum gevierd. Samen hebben ze geconstateerd dat het schrijven van Refresh hen er op een prachtige manier op heeft gewezen dat Gods goedheid en weldadigheid hen volgde, al de dagen van hun leven.

Zij hopen en bidden dat de lezers ook profijt zullen hebben van de wijsheid die God hen door de jaren heen heeft willen bijbrengen en dat datgene wat zij geleerd hebben ook jullie zal verkwikken.

De inleiding eindigt met twee teksten uit Hebr. 12:1-2: 'Daarom dan ook, alzo wij zo groot een wolk der getuigen rondom ons hebben liggende, laat ons afleggen alle last en de zonde die ons lichtelijk omringt, en laat ons met lijdzaamheid lopen de loopbaan die ons voorgesteld is; ziende op de overste Leidsman en Voleinder des geloofs, Jezus, Dewelke voor de vreugde die Hem voorgesteld was, het kruis heeft verdragen en schande veracht, en is gezeten aan de rechterhand van de troon Gods'.

De inhoud van dit boek is in tien hoofdstukken verdeeld en in Reset en Refresh komen dezelfde thema's aan bod: Gezondheidscheck, terugblik, rust, re-creatie, ontspannen, zelfbeeld, minderen, bijtanken, relaties, opstanding.

Op de cover staat: Een absolute must-read voor vrouwen die (te) druk zijn! Aanbevolen, maar wel met onderscheid lezen en verwerken.