Reproducties Poortvliet blijven in Dirksland

DIRKSLAND – Circa vijftien grote reproducties van schilderijen van Rien Poortvliet heeft de dorpsraad van Dirksland in bezit. Ze zijn aangeschaft voor de festiviteiten in 2016, toen Dirksland zeshonderd jaar bestond. Drie reproducties van Dirkslandse taferelen duiken nog wel eens op in het dorp, als er een georganiseerde dorpswandeling is. Die verlevendigen de rondleiding en geven een beeld van vroeger tijden.

Door Kees van Rixoort

Wat er met de overige reproducties moet gebeuren, was op 6 november een agendapunt tijdens de vergadering van de dorpsraad van Dirksland. Verkopen voor een goed doel, luidde een suggestie. Zichtbaar houden voor het publiek, was een ander idee. Het idee dat de meeste steun kreeg. De Poortvliet-werken krijgen een plaatsje in openbare gebouwen, zoals de Victoriahal, het zwembad, Vroonlande en het ziekenhuis, als ze daar welkom zijn om in bruikleen te ontvangen.

Zo blijft de collectie in de buurt en zijn de gezamenlijke reproducties wellicht nog eens te gebruiken in een vorm die doet herinneren aan 2016. Eén reproductie krijgt overigens een andere bestemming: het RTM-museum in Ouddorp. Het gaat natuurlijk om Rien Poortvliets weergave van het tramspoor, dat tot eind jaren vijftig in gebruik was.