Afbeelding
Foto:

Wonderlijke redding van een Zeeuwse visser

'God, ik vraag U nederig en dankbaar Uw koninkrijk te mogen betreden. Ik besef dat mijn einde nabij is.' Woensdag 9 september 2015. De Zeeuwse schipper en visserman Rob, 'Hoss' voor familie en vrienden, van Belzen drijft midden op de Noordzee, op honderden kilometers van de Deense kust. Een paar uur eerder sloeg hij overboord tijdens het werk op zijn trawler, de ARM-14. Door een wonder wordt hij uren later uit het water gehaald door een reddingsboot van het bedrijf Esvagt.

Van deze bijzondere dag wordt van uur tot uur verslag gedaan door de ogen van Rob zelf, zijn vrouw Geert, zijn kinderen en de verschillende instanties die bij zijn redding betrokken waren. Voor Geert, de vrouw van Rob, komt op deze dag naast de angst om de vermissing van Rob een ander groot verdriet boven: de verdrinkingsdood van haar broer Karel. Hij was slechts achttien jaar toen hij op zee vermist raakte. Ook het verhaal van Karel krijgt een plekje in het boek.

Wanhoop en overgave

In de lange uren in het koude water van de Noordzee overdenkt Rob zijn leven. Hoogte- en dieptepunten passeren de revue. Zijn liefde voor zijn gezin sterkt hem in die angstige eenzame momenten. Als de tijd verstrijkt, groeien ook de gevoelens van wanhoop. En in die radeloosheid roept hij tot God.

Al worstelend met het water groeit in Rob de overgave naar het besef dat het einde dichtbij is. En in het weten dat zijn aardse leven bijna voorbij is, groeit ook het geloofsvertrouwen om alles los te kunnen laten om zijn Schepper te kunnen ontmoeten.

Het leven van Rob veranderde blijvend door zijn wonderlijke redding. 'Het is mijn boodschap aan iedereen, dat de levensboei ook u wordt toegeworpen om u te redden uit de zee van zonde en ellende. De redding heeft ieder mens nodig.'

Naast een indrukwekkend verslag van een redding op volle zee, geeft dit boek ook een interessant kijkje in allerlei aspecten van de maritieme wereld. Journaliste Bo van Scheyen tekende het bijzondere verhaal van de redding van visserman Rob van Belzen op. De in het boek opgenomen foto's geven het verhaal van Rob een extra dimensie.

+ Indrukwekkend
+ Waargebeurd

Naar het hart van de zee
De wonderlijke redding van een Zeeuwse visser
Bo van Scheyen
2018, uitgeverij KokBoekencentrum
136 blz., € 17,99
ISBN 978923955306