Raad van State kraakt bouwplan Hazersweg Ouddorp

DEN HAAG/OUDDORP – De Raad van State zette dinsdag tijdens een spoedzaak in Den Haag grote vraagtekens bij het bouwplan voor 19 woningen aan de zuidrand van Ouddorp, bij de monumentale boerderij 'Welgelegen' aan de Hazersweg.

Door Persbureau Cerberus

Rechter en staatsraad Janny Kranenburg snapte bijvoorbeeld niet waarom het bouwplan op het terrein van een monumentale boerderij aan de Hazersweg na een eerder uitermate kritisch adviesrapport nog eens werd opgewaardeerd van 14 naar 19 woningen. "In dat eerste advies leken 14 woningen al te veel en werd er gevraagd om een Beeldkwaliteitsplan. In plaats daarvan ligt er nu een plan met 19 woningen en mis ik elke stedenbouwkundige onderbouwing, laat staan dat er een Beeldkwaliteitsplan voor een inpassing van de woningen in de monumentale omgeving bij zit," aldus de staatsraad tegen de gemeentewoordvoerder en de raadsman van ontwikkelaar Woonwens Wonen BV.

Zicht

Volgens de gemeentewoordvoerder van Goeree-Overflakkee zit er wel degelijk een deugdelijke ruimtelijke onderbouwing bij het plan en is er alleszins rekening gehouden met de monumentale boerderij en het zicht daarop vanuit de omgeving. "Er is vanaf de oostkant voldoende zicht op de monumentale boerderij," aldus de gemeentewoordvoerder. De staatsraad reageerde verbaasd: "Als je daar staat wel, maar vanaf de Hazersweg en Havenweg wordt een wand met woningen neergezet en zie je vanaf straatniveau alleen nog het bovenste metertje van het boerderijdak. Dat kun je toch geen behoud van zichtlijnen noemen, zoals dat in het adviesrapport stond dat de gemeente eerder ondersteunde." Hoe dan ook was de staatsraad behoorlijk kritisch tijdens de rechtszaak. En niet alleen over de aantasting van het zicht op het monument, maar ook op de bouwhoogten en de parkeerregeling.

Plannen in de ijskast?

Voor de tegenstanders, een aantal buren, was de rechtszitting in Den Haag een bevestiging van hun vrees en bezwaren. Volgens hen blijft er bijna niets over van de monumentale boerderij. Want Woonwens Wonen wil de grote schuur, waar zes appartementen in zijn gepland, slopen en opnieuw opbouwen. Dat zou nodig zijn omdat de boerderij door jarenlange verwaarlozing bouwvallig is geworden. Buren geven tijdens de rechtszaak aan dat ze wel snappen hoe dat zo is gekomen. Ze stellen: "De gemeente is zelf verantwoordelijk voor de verpaupering, Ze hebben er jarenlang de brandweer laten oefenen. De hele benedenverdieping is kapot gemaakt. Er zijn ook waardevolle tegeltableaus met Bijbelse voorstellingen verdwenen en vernield," aldus een buurman. Ondanks de kritische zitting, zei een woordvoerder van Woonwens Wonen BV ervan uit te gaan dat het bedrijf De Langen en van de Berg begin 2019 met de bouw van de woningen kan beginnen. Maar de kans lijkt groter dat de Raad van State het plan schorst en in de ijskast zet. De rechter doet binnen enkele weken uitspraak.

In het kort

De gemeente heeft al eerder toestemming gegeven om nieuwe huizen te bouwen aan de Hazersweg, rondom de monumentale boerderij. Omwonenden hebben hier bezwaar tegen gemaakt en een rechtzaak aangespannen bij de Raad van State. Tijdens de spoedzaak zette de rechter vraagtekens bij de onderbouwing van het bouwproject.