Afbeelding
Foto:

Streekboekje '50 dingen in natuur' voor alle leerlingen in groep 3

OUDDORP - Het is de insteek dat op 21 november alle leerlingen van groep 3 van het basisonderwijs op het eiland het streekboekje met '50 dingen in de natuur, die je gedaan moet hebben voor je twaalfde' hebben ontvangen. De organisatie begint op 15 november al met het bezoeken van en uitdelen van de boekjes aan de basisscholen in alle kernen van Goeree-Overflakkee. Wethouder Feller zal bij één van deze overdrachtsmomenten de gemeentelijke betrokkenheid onderstrepen. Maandagavond vond in het Informatiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam de presentatie van het boekje plaats en kreeg burgemeester Ada Grootenboer het eerste exemplaar uitgereikt.

Door Jaap Ruizeveld

Het boekje is in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee ontwikkeld. Het is een boek uit de reeks '50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde', een project van Stichting Buitenmakelaar (idee en concept) en Jessicaas ontwerp (vormgeving en illustratie). Streekgericht gemaakt door Petra Wevers (adviesbureau voor natuurlijk spelen & ontmoeten). Het idee om dit boekje ook voor het eiland te maken ontstond tijdens een bijeenkomst van Waterpoort. De gemeente was enthousiast over het concept en samen met IVN Goeree-Overflakkee en met support van talrijke organisaties en instellingen eilandbreed kon de productie tot stand worden gebracht. Het boekje zal drie jaar lang gratis aan alle kinderen in groep 3 op de basisscholen worden uitgedeeld.

Streekgericht

Bij de boekpresentatie in het Informatiecentrum van Staatsbosbeheer was een aantal vertegenwoordigers van sponsoren, natuur- en belangenorganisaties, present. De doelstelling is heel duidelijk. Jongeren (maar in samenwerking ook ouderen) te betrekken bij de eigen leefomgeving. Hen, met enkele aanwijzingen, dingen in de natuur zelf te laten ontdekken. Het concept blijkt een succes, want de Stichting Buitenmakelaar heeft in diverse gemeenten al een 50-dingen boek op de markt gebracht. Streekgericht. Te beginnen in Moerdijk en Etten-Leur. Burgemeester Grootenboer brak een lans voor het belang van buitenspelen van kinderen. Zij was trots met het eigen boekje voor Goeree-Overflakkee. Dit gun je elk kind. De inhoud stimuleert natuurbeleving in de eigen woon- en leefomgeving en past in een goede ontwikkeling voor kinderen. Van de mobieltjes af. Naar buiten. Een fijne stimulans, aldus de eerste burger.

Vrolijkheid

Het boekje voor Goeree-Overflakkee straalt kleurrijke vrolijkheid uit. Met krab Aagje het eiland over. De eilandelijke kenmerken worden gepresenteerd en het is een leer- ontdek- en werkboekje dat de jeugdige scholieren stellig zullen omarmen. Wat is er mooier om op een levensgrote eilandkaart jouw plekje, je dorp te ontdekken. Wandelmogelijkheden. Bijna alles kan dichtbij worden gedaan. Tekenen, schrijven, foto's plakken. Noem maar op. Het is 'jouw' boekje. Ook leerzaam in het kader van het omgaan met het milieu, de natuur. Want vind je plastic op de grond tijdens een speurtocht, dan neem je dat toch mee naar huis om dat daar weg te gooien. Zeehonden spotten, Flamingo's bekijken, het festijn van krabben vangen, lopen langs de havenkanalen, schelpen zoeken en strandjutten (doe mee en verlos de zee). De bloembollenvelden, het beleven van de wind, de waterattracties zien vanaf de buitendijken en te weten te komen welke betekenis verbindingen (zoals de Haringvlietdam) hebben. En voor de heel nieuwsgierige lezertjes een reeks korte weetjes over het eiland. Natuur en cultuur, erfgoed en heden, alles in één.

Afbeelding