Afbeelding
Foto:

Metamorfose op Fort Prins Frederik

OOLTGENSPLAAT – Een foto, gemaakt vanuit de lucht, laat duidelijk zien hoe Fort Prins Frederik ooit is bedoeld. De foto is uit 1930 en het fort is alleen een fort met bunkers en bastions, zonder verdere bebouwing. Aan de voorzijde ligt een brug, die de toegang vormt tot het fort.

Door Kees van Rixoort

Na 1930 is er veel veranderd. In 1953, tijdens de watersnoodramp, begaf de brug het. Die is niet meer hersteld. De toegang tot het fort bevindt zich aan de andere zijde, via een dam door de gracht. Ook is er een wandelbruggetje.

Maar het verdwijnen van de toegangsbrug is slechts een piepkleine verandering vergeleken met hoe het vestingeilandje zelf is veranderd: het fort is vanaf eind jaren zestig overwoekerd met huisjes, chalets en andere bouwsels. In feite is het één groot recreatiepark geworden, met veelal permanente bewoning, inclusief het schootsveld aan de overzijde van de gracht.

De gemeente trad nooit op tegen de illegale bebouwing. Tot enkele jaren geleden het tij keerde. De gemeente Goeree-Overflakkee wil het fort in oude luister herstellen. Zo veel mogelijk bouwsels moeten verdwijnen, boven op het fort, maar ook beneden aan de voorzijde. Voor de bewoners, die soms al decennia wonen op deze bijzondere plek, is er een coulanceregeling. Ze kunnen 50.000 euro van de gemeente ontvangen en 93 euro per vierkante meter voor de grond.

Inmiddels is er al het nodige ontruimd en gesloopt op het fort. Dertig tot veertig chalets zijn verwijderd. Op verschillende plaatsen zijn bunkers en opslagplaatsen weer tevoorschijn gekomen. Voorts is er al 965 ton puin en woekergroen afgevoerd. Op stapel staat de restauratie van de geschutstoren en het terugbrengen van een brug op de oorspronkelijke plaats. Met dank aan de gemeente, eigenaar van dit restant uit de Franse tijd, en de provincie Zuid-Holland krijgt Fort Prins Frederik weer een beetje het aanzien van 1930.

Afbeelding