Met raad en daad

Sint Maarten

In onze omgeving komen ieder jaar op 11 november groepjes kinderen langs de deur om een liedje te zingen (en wat te krijgen!) Waar komt dit gebruik vandaan?

11 november is de feestdag van Sint Maarten. Dat was de heilig verklaarde Martinus, bisschop van Tours, die in het jaar 316 of 317 in Steinamanger (Hongarije) geboren werd en op 8 november 397 te Candes bij Tours overleed. Hij kwam als 15-jarige ruiter bij het Romeinse leger in Gallië (nu Frankrijk) terecht, waar hij bij de stadspoort van Amiens de helft van zijn mantel aan een bedelaar zou hebben geschonken, waarna hij in een visioen Christus met deze halve mantel zou hebben gezien. Martinus werd gedoopt, verliet het leger en werd in 356 leerling bij bisschop Hilarius van Poitiers. Nadat hij zich als kluizenaar gevestigd had en veel volgelingen kreeg, stichtte hij in 361 het eerste klooster op Franse bodem. In 371 werd hij door de gelovigen gekozen tot bisschop van Tours. Hij deed veel aan missiewerk en liet in 375 het (zeer grote) klooster in Marmoutiers verrijzen, dat op de duur een centrum werd van studie en kerstening van West-Europa. Hij was geliefd door zijn mildere houding ten aanzien van (enigszins) afwijkende geloofsverkondigingen, welke bij andere bisschoppen veelal geen begrip vonden. In Frankrijk zijn sindsdien duizenden kerken aan hem gewijd. In ons land werd hij na zijn heiligverklaring de patroon van o.a. Groningen en Utrecht. Op veel oude prenten staat hij afgebeeld als ruiter te paard die zijn mantel met het zwaard in tweeën snijdt en de helft aan een (meestal manke en haveloos geklede) bedelaar geeft. Door zijn populariteit onder het volk werd de (in de R.K. kalender) aan hem gewijde 11e november een volksfeest en later een kinderfeestdag. In veel streken trekken 's avonds kinderen met brandende kaarsen of lampions rond, toepasselijke liederen zingend. Vaak wordt huis aan huis snoepgoed opgehaald als beloning voor de zang.

De bejaarde auto en de fiscus

Onlangs hoorde ik dat je geen motorrijtuigenbelasting meer voor je auto hoeft te betalen als die een bepaalde leeftijd bereikt heeft. Is dit zo? Zo ja, tot welke instantie moet ik me dan melden?

Als uw auto de leeftijd van 40 jaar heeft bereikt, hoeft u geen motorrijtuigenbelasting voor hem meer te betalen. Dit volgens de regeling voor Oldtimers, Klassiekers en Young-timers, zoals die in 2014 is ingegaan. Daarvoor gold de leeftijd van 25 jaar. En het mooie is nog ook dat u hiervoor zelf niets hoeft te doen. De computer van het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting te Apeldoorn zal geen aangiften meer verzenden na de 40e verjaardag van uw trouwe automobiel.

Luizen in peren

Om de stoofpeertjes mooi rood te krijgen, werd mij een soort perenrood aanbevolen. Nu hoorde ik dat daar gemalen luizen in worden verwerkt. Is dat werkelijk waar, of is dat weer zo 'n loos gerucht?

Die rode pigmentkleur van een tropische bladluis wordt gebruikt voor lippenstiften. Voor bedoeld perenrood koos men echter de kleurstof die verkregen wordt uit het pigment cochenille, dat kan verkregen kan worden uit drie verschillende schildluissoorten. Die beestjes worden speciaal gekweekt vanwege hun rode kleurstof, gedroogd en gemalen. Er bestaat ook een synthetisch product om peren (van buiten) te kleuren, maar dat is een soort verf. Lust u die ook niet, dan kunt u beter een klein scheutje azijn en een kopje suiker bij de Brederode, Gieser Wildeman of Saint Remy doen en ze met heel weinig water opzetten, ze twee uur op een heel laag pitje (bijv. op een petroleumstel) laten doorkoken, waarna ze door-en-door rood zien. Het sap is dan ook heerlijk ingedikt, zodat u geen aardappelmeel of klonterende maïzena meer nodig hebt om het puur natuurlijke sap.

Ochtendchloren

's Morgens maak ik altijd de toiletpot met chloor schoon, maar nu hoor ik dat dat het heel verkeerd is. Wat moet ik dan gebruiken?

Chloor is geen schoonmaakmiddel, maar een ontsmettingsstof. Veelvuldig gebruik tast de wc-pot aan, zodat die ruw wordt en bacteriën er zich in vastzetten. Dagelijks borstelen met vloeibare zeep met een sopje van een allesreiniger is beter voor het milieu en voor behoud van al uw sanitair. Bij ziekte en tijdens warm weer is het zaak het toilet dagelijks te ontsmetten, maar daarvoor kunt u veiliger en milieuvriendelijker middelen kopen.