Merkel

Onlangs waren er verkiezingen in Duitsland in de deelstaat Hessen. De partij van mevr. Merkel, de huidige bondskanselier, heeft fors verloren. In het verlengde hiervan deelde ze mee niet meer kandidaat te staan als voorzitter voor haar partij de CDU. Ook zal ze geen nieuwe termijn meer als kanselier aanvaarden. Een periode in de Europese geschiedenis loopt daarmee ten einde. Wat valt er zoal over de jaren dat ze kanselier is geweest te zeggen?

In de eerste plaats is Duitsland het belangrijkste land van Europa geworden. Er zijn verschillende grote landen, maar qua economisch potentieel en qua omvang van de bevolking is Duitsland het grootste land met de meeste invloed. Mevr. Merkel wist die invloed op bekwame wijze te gebruiken. Onder andere in de crisis rond Griekenland heeft zij haar stempel op de oplossingen kunnen zetten. Ook rond de verdere ontwikkeling van de EU was mevr. Merkel nadrukkelijk aanwezig. We kunnen wellicht zeggen dat vrijwel niemand zoveel invloed heeft gehad als juist mevr. Merkel. Ze wordt niet voor niets gezien als de machtigste vrouw in de wereld. Onder andere ook tegenover Rusland wist ze haar kracht te gebruiken. De VS moesten ook rekening met haar houden. Weliswaar zijn Duitsland en de VS bondgenoten, maar dat neemt niet weg dat er de nodige spanningen zijn. Onder andere over de uitgaven voor Defensie is er een diep verschil van mening, hoewel de Europese landen langzaamaan meer beginnen bij te dragen. Dat is ook wel nodig, want Rusland dringt meer en meer naar voren op het wereldtoneel. Een goede Defensie is dus onmisbaar.

In de tweede plaats heeft mevr. Merkel vooral rond twee zaken beleid gemaakt: milieu en vluchtelingen. Het vluchtelingenprobleem heeft ze duidelijk naar zich toegetrokken. En toen in Oostenrijk een vrachtwagen waarin vluchtelingen omgekomen bleken te zijn, nam Duitsland, onder haar leiding, verantwoordelijkheid. In het jaar 2015 werden rond één miljoen, vooral Syrische vluchtelingen, in Duitsland toegelaten. Haar bekende uitspraak was: "Wir schaffen das." Uiteraard is er wel iets op deze dingen af te dingen, maar het was denk ik toch groot dat één van de welvarende landen zich zo wilde ontfermen over mensen op de vlucht. Weliswaar zijn er daarna ook wel problemen gekomen, maar niemand kan zeggen dat op dat moment er toch niet iets van bewogenheid en betrokkenheid door Europa ging. Er kwam een totaal nieuw Duitsland naar voren, dat heel duidelijk de gruwelijkheid van WO II radicaal achter zich had gelaten. Ik herinner me nog de negatieve beeldvorming over Duitsland in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Die periode is inmiddels volledig verleden tijd. Het is een belangrijke verdienste geweest van mevr. Merkel dat ze hieraan op een positieve manier invulling heeft kunnen geven. Het was te merken dat ze uit Oost-Duitsland kwam en dat vluchtelingen een warme plaats hadden in haar hart. Zulke leiders met een krachtig moreel kompas heeft de wereld zeer nodig. Daarom is het jammer dat ze de wereldpolitiek op termijn gaat verlaten. Er zullen wellicht nog tijden komen dat naar haar manier van werken wordt terugverlangd.

Tenslotte is mevr. Merkel ook een mens met beperkingen geweest. Uiteraard zullen sommigen dit krachtig willen benadrukken. Maar laten we die dingen maar over aan de geschiedenis. Duitsland heeft na de oorlog een aantal grote en belangrijke regeringsleiders gehad. Wat mij betreft is Merkel één van de grote leiders van Duitsland. Dat vooral omdat ze naast politiek ook moraal een plaats wist te geven in haar handelen. Een regeringsleider, en dat heeft Merkel gedaan, die oproept om wat meer naar de kerk te gaan en de Bijbel te lezen kunnen we alleen maar hoogachten. Laten we hopen op een goede opvolger bij onze oosterburen.

Ds. W. Visscher