Afbeelding
Foto:

Partnerbijeenkomst CuraMare: 'Ziekenhuis staat voor gigantische uitdagingen'

SOMMELSDIJK - Dinsdag werden in de hal van Nieuw Rijsenburgh de betrokkenen bij CuraMare bijgepraat over de stand van zaken binnen de zorgorganisatie. Tijdens deze partnerbijeenkomst kwamen vele facetten van de regionale zorg aan de orde. Dit aan de hand van de Toekomstvisie van CuraMare, neergelegd in het meerjarenbeleidsplan.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tijdens de bijeenkomst - onder leiding van Ferdinand Franse – was er alle ruimte voor de aanwezigen om met de drie leden van de Raad van Bestuur in discussie te gaan. Voor de discussie gaf het bestuur een overzicht van hun taakgebied en de ontwikkelingen die er worden doorgemaakt. Er blijkt veel dynamiek in de regionale zorg te zitten.

Koos Moerland, voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf een korte toelichting over de ontwikkeling binnen zijn organisatie in de afgelopen jaren. Hij noemde hierbij de vestiging in Hellevoetsluis die is uitgebreid met een polikliniek, de vestigingen in Brielle en het Spijkenisse Medisch Centrum. Volgens Moerland zijn er in samenwerking met de medewerkers grote prestaties verricht. De bestuurder is trotst op de certificering van NIAZ en de samenwerking met de woningbouwvereniging en gemeentes, waardoor zorglocaties konden worden ontwikkeld. Omzetgroei is in korte tijd verdubbeld en het aantal personeelsleden en specialisten is sterk gestegen. Verder zijn er meer verpleeghuisplaatsen en extra wijkverpleging gerealiseerd. "Er is veel gepresteerd en we staan er goed voor", aldus Moerland. De vraag blijft "Hoe krijgen we genoeg mensen aan boord?". Er zijn genoeg vacatures maar niet genoeg mensen.

Samenwerking

De kosten moeten in de hand gehouden worden en daarom is er veel samenwerking nodig in zorgnetwerken. Nu is men toe aan de focus op de klant en dat zal in de komende jaren zeker worden uitgebreid. In dit kader werd ook de samenwerking binnen Paulina.nu genoemd. Ellen Hoogervorst-van der Meer is begin dit jaar nieuw aangetreden als lid van de Raad van Bestuur van CuraMare. Zij legt uit wat de ambities zijn voor de komende jaren op het gebied van Thuis- en Ouderenzorg.

Kwaliteitskader

Een speerpunt is het kwaliteitskader van de verpleeghuizen. "Daar hangt een enorme zak met geld aan dat op een goede manier moet worden besteed", aldus mevrouw Hoogervorst. In de komende jaren zal CuraMare een verhoging krijgen van het rijk van 6 miljoen euro. Hiervoor is een meerjarenplan ontwikkeld want 85% zal hierbij aan middelen voor het personeel besteed worden. Daarnaast wordt door het rijk uitgegaan van 15% overheadkosten. Geld moet besteed worden aan handen aan het bed. "Dat is niet gemakkelijk met de huidige krapte op de arbeidsmarkt". Daarom is er door CuraMare een meerjarenplan ontwikkeld zodat de kwaliteit van de zorg van de bewoners zal stijgen. Binnenkort gaat men starten met werving van een nieuw type medewerker. Mensen die het wonen en welzijn van de bewoners kunnen ondersteunen. En wordt gestart met meer persoonsgerichte zorg, ook wil men voor een kortdurend verblijf in de verpleeghuizen verbetering realiseren. Instroom van nieuwe medewerkers en behoud van medewerkers heeft de komende jaren alle aandacht.

Geldershof

De bouw van het 'nieuwe' Geldershof is nu aan de orde. Het is de bedoeling dat er in 2020 een nieuw verpleeghuis staat. In samenwerking met SjaloomZorg zal er verpleeg- en gehandicaptenzorg worden aangeboden. De nieuwe bestuurder noemt dit een voorbeeld van samen optrekken.

Seniorproef

Binnen Paulina.nu leeft de wens om Goeree-Overflakkee seniorproef te maken. En dan niet alleen verpleeghuiszorg, maar ook voor het wonen thuis. Zij voegde er aan toe dat er gebrek is aan meer seniorenwoningen. Ze hoopt verder aan nieuwe ontwikkelingen aan de 'seniorproefheid' van het eiland te gaan werken. Volgens Ellen Hoogervorst komt er meer aandacht voor mensen met dementie en de groep kwetsbare ouderen. Hier zal met verschillende zorgaanbieders naar worden gekeken.

Ziekenhuis

Dokter Paul van der Velden gaat nader in op de situatie rondom het ziekenhuis. Allereerst zijn er de financiën. "Het ziekenhuis staat financieel gezien er uitstekend voor", kon Van der Velden zijn gehoor tot zijn tevredenheid vertellen. En dit juist in een week dat er berichten zijn over het failliet gaan van ziekenhuizen elders in het land. Ook is kort geleden gebleken uit een benchmark dat het ziekenhuis het financieel gezondste ziekenhuis van Nederland is. Aan de andere kant zijn er zorgen, volgens Van der Velden. Hij noemt in dit verband dat er meer naar de patiëntgerichtheid gekeken moet worden en de lange wachtlijsten.
Een voordeel noemde hij de regionale netwerken en het onderdeel uitmaken van CuraMare en natuurlijk de intensieve samenwerking met de Zorg op Zuid, samen met het Maasstad Ziekenhuis. Deze netwerken worden als voorbeeld gebruikt voor andere regio's in het land.

Niet stabiel

De toekomst is niet zo stabiel, zo waarschuwde dokter Van der Velden zijn toehoorders. "Ik vind dat we ons daar veel te weinig druk over maken". Hij doelde op de 55% stijging van het aantal 75-plussers. "We zullen tegen muren oplopen wat personeel en kosten betreft". Daarom moet er volgens Van der Velden een rem liggen op de ziekenhuiszorg. In een overzicht liet hij zien dat de rijksbijdrage voor de ziekenhuiszorg nauwelijks zal stijgen. In het hoofdlijnenakkoord is één van de thema's om over te gaan van nodeloze dure zorg naar goedkopere zorg. "Gecompliceerde zorg moet vervangen worden door simpele zorg".

Denkend over zorginnovatie verwacht hij dat "we als streekziekenhuis hierbij een voortrekkersrol kunnen vervullen." Er zijn in de afgelopen jaren al initiatieven ontplooid. Van der Velden noemde de integrale kankerzorg, waarbij een grotere rol is weggelegd voor de huisarts. Integrale geboortezorg, het spoedplein, waarmee het ziekenhuis één van de eerste van Nederland was. Momenteel is men bezig aan het project cardiologie.

Huisarts en specialisten

Men streeft er in het ziekenhuis naar dat de medisch specialisten naar het verpleeghuis komen en nauw gaan samenwerken met de huisartsen. Van der Velden vindt het belangrijk dat de huisarts en de specialisten onder één dak zitten. Als voorbeeld noemt hij Brielle en een nog te realiseren centrum in Hellevoetsluis.

Met de nieuwbouw bij het ziekenhuis zullen ook daar de hoofden onder één dak zitten. Eén dossier op Flakkee is het credo van de huisartsen daar wordt naar gestreefd. Korte lijnen en goede communicatie is het motto voor de komende jaren. Ook het ziekenhuis zal seniorproef worden gemaakt. Ten slotte kon dokter Van der Velden constateren dat het ziekenhuis voor gigantische uitdagingen staat.

Discussie

Tijdens het tweede deel van de partneravond konden bezoekers met de bestuursleden discussiëren. Zo werd er gesproken over het invoeren van een verplichte maatschappelijke dienstplicht in de zorg. Vooral het verplichte karakter hiervan kreeg bij de aanwezigen niet de handen op elkaar. Dit gold ook voor de stelling om mantelzorgers te verplichten om actief te zijn in het verpleeghuis. Verder kwam aan de orde dat er zoveel als mogelijk ziekenhuiszorg wordt overgedragen naar de huisarts of de thuiszorg. Ook werd er van gedachten gewisseld over in hoeverre de patiënt zelf de regie over zijn gezondheid en ziekteproces kan hebben.

Tijdens de avond blijkt dat er de komende tijd veel veranderingen nodig zullen zijn in de zorg en dat men daar binnen de hele keten flink mee aan de slag kan.

Afbeelding