Tenminste tot half november te zacht

Na een koud intermezzo tijdens en vlak na 't weekend wordt het opnieuw vrij zacht op de Eilanden. De lichte wisselvalligheid behouden we nog tot zaterdag. In het weekend is het veelal droog weer. Het koudere intermezzo van de afgelopen tijd zorgde ervoor dat het maandgemiddelde van de temperatuur voorbije maand afnam van 3 graden boven de norm begin oktober naar uiteindelijk ruim 1 graad. Oktober 2018 was wel recordzonnig en 'natuurlijk' een veel te droge maand landelijk en regionaal gezien.

Begin deze week trouwens bereikte de allerkoudste luchtsoort Nederland niet en kwam tot het zuiden van Zweden waar het tot sneeuw kwam. In het midden - en noorden van Scandinaviƫ vroor het al meer dan 20 graden richting de ochtend. Een actieve depressie trok via Zuid-Europa via de Alpen richting Nederland hetgeen een zeer zeldzaam traject is. Tot in Belgiƫ en zelfs Zuidwest-Nederland vielen soms wat natte sneeuwvlokken, ook op de Eilanden. Oktobersneeuw is zeker in het zuidwesten van het land zeldzaam!

De droogteperikelen die toch weer de kop opstaken de voorbije twee weken in een deel van Nederland, zullen ondanks de regenhoeveelheden van de voorbije dagen toch weer kunnen opkomen later. Vrij veel water viel er tot woensdag met in onze contreien meer dan 20 liter per vierkante meter. De komende pakweg tien dagen blijft het stromingspatroon in het algemeen aanlandig, waarbij de meest actieve depressies zich op de oceaan blijven bewegen inclusief de regenfronten die ons soms schampen. De maxima komen wederom hoger uit binnenkort. Wellicht dat de temperatuur aan het begin van de volgende week weer eens uitkomt in het traject 15-16 graden. De kans op een te zacht najaar stijgt doorgaans na een warme - of zeer warme zomer. Inmiddels zijn we al flink op weg met dit traject.

De wind zal voornamelijk uit richtingen tussen zuid - en zuidwest blijven waaien de komende dagen. Vooral op de vrijdag zal het eerst nog tamelijk bewolkt zijn met een buienkans. Tijdens het weekend zal het dan overwegend droog zijn met enkele zonnige perioden en daarbij prima najaarstemperaturen gedurende de middaguren na overigens twee koude nachten. De wind uit zuid tot zuidwest is meest matig. Volgende week wordt het dus nog wat zachter!