De fusie kan een financieel voordeel van zes ton per jaar opleveren

Vervolg van de voorpagina

Het belangrijkste argument voor de fusie is dat één woningbouwcorporatie efficiënter is dan vier afzonderlijke woningbouwcorporaties. Die bijvoorbeeld alle vier een eigen boekhouding hebben en alle vier een eigen jaarrekening maken die door de accountant moet worden gecontroleerd. Eén woningbouwvereniging betekent maar één administratie en één keer de kosten van de accountant om de 'boeken' te controleren. De financiële voordelen van de fusie kunnen oplopen tot ruim € 600.000 per jaar.

Door Martijn de Bonte

Goed moment

Daarnaast is het nu een goed moment volgens de adviesrapporten, omdat er meerdere bestuurders vanwege hun leeftijd stoppen de komende jaren. Dat biedt kansen om te fuseren zonder dat er contracten afgekocht hoeven te worden van de huidige bestuurders. Er is vastgelegd dat de fusieorganisatie wordt geleid door een nieuwe directeur-bestuurder. Voor de werving van een nieuwe directeur-bestuurder wordt door de Raden van Commissarissen een sollicitatieprocedure gestart.

Inlooppunten

Daar staat tegenover dat veel huurders op het eiland tevreden zijn over de huidige gang van zaken en vraagtekens zetten bij de meerwaarde van een één grote woningbouwvereniging De angst bestaat dat de toekomstige organisatie op grotere afstand van de huurders komt te staan. Op deze vraag wordt dan ook ingegaan in het rapport met de titel 'Het wenkend perspectief van de fusiecorporatie'. Daarin staat dat de bestaande afspraken na de fusie gehandhaafd blijven. Er wordt dus bijvoorbeeld gegarandeerd dat de huur niet opeens drastisch wordt verhoogd door de nieuwe organisatie. Om de afstand tot de huurders te verkleinen komen er naast het toekomstige hoofdkantoor meerdere inlooppunten op het eiland.

Eén centraal kantoor

Volgens de huidige planning, moet de besluitvorming de komende maanden worden afgerond. Als ook de belanghebbenden, zoals de Huurderverenigingen de komende maanden instemmen, vindt de juridische fusie waarschijnlijk plaats op 1 juli volgend jaar. Een half jaar later, op 1 januari 2020, start dan de nieuwe organisatie. De adviseurs geven aan dat het pand van Fides Wonen of Woongoed GO het meest geschikt zijn om de nieuwe organisatie te huisvesten. Waarbij het pand van Woongoed GO, aan de rand van Middelharnis, het voordeel heeft dat er meer ruimte is en meer parkeerplaatsen.

Werkgelegenheidsgarantie

Een knelpunt bij een fusie is vaak de overlap tussen functies bij de huidige organisaties. Wat vaststaat is dat er geen medewerkers ontslagen gaan worden; er is een werkgelegenheidsgarantie voor iedereen die bij één van de vier woningbouwverenigingen werkt. In het woord werkgelegenheidsgarantie zit wel besloten dat medewerkers dus niet gegarandeerd dezelfde functie krijgen in de nieuwe organisatie.

In het adviesrapport vatten de schrijvers kernachtig samen wat volgens hen het voordeel is van een fusie: "Een fusie is niet nodig omdat het nu niet goed gaat, maar omdat het samen beter kan. Nu zijn er vier organisaties die ieder het wiel uitvinden en die vanuit hun eigen deelbelang kijken en denken. Dat is niet logisch binnen één gemeente en ook zonde van al die extra energie en het kost ook nog eens extra geld."