Afbeelding
Foto:

Nieuwstraat Middelharnis langer autovrij

MIDDELHARNIS - De Nieuwstraat in het centrum van Middelharnis blijft voor een langere periode autovrij. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs besloten. Ondernemer Elles Hagens is er blij mee: "Vroeger was het hier een racebaan."

Tekst en foto: Lars Jacobusse

Er zijn meerdere redenen om de proef te verlengen. Allereerst kwamen er heel veel positieve reacties uit een evaluatie. Daarnaast geeft de gemeente aan dat er vanuit de samenleving veel positieve reacties zijn op het idee. Tenslotte komt er nog nader onderzoek naar het verkeer in het centrumgebied van Middelharnis/Sommelsdijk. De proef is onderdeel van een plan om de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid voor bezoekers en inwoners te verhogen. Er ontstaat een doorlopend autovrij gebied van de Haven tot aan D'n Diek, waardoor de beleving van het gebied wordt verbeterd. Er is meer aandacht voor de voetganger en de fietser en het biedt meer ruimte voor gezellige terrassen.

Positief ervaren

In april 2018 besloot het college om de Nieuwstraat in Middelharnis tijdens het seizoen bij wijze van proef autovrij te maken. Uit evaluatie is gebleken dat de afsluiting van de Nieuwstraat als positief is ervaren door zowel ondernemers, bezoekers als inwoners. Elles Hagens is eigenaar van Bij Elles, een restaurant aan de Nieuwstraat en omarmt deze verandering: "wij hebben dankzij deze proef een heel goed jaar gehad. Het was ook nog eens bovengemiddeld lekker weer, dus we profiteerden dubbel. We hebben nu de mogelijkheden voor een terras en de straat ziet er vriendelijker uit. Vroeger was het hier rond spitstijd een racebaan. Nu zijn er mensen die zeggen: 'zijn jullie nieuw hier?' Terwijl we hier al drie jaar zitten. Vroeger gingen ze eraan voorbij. En heel veel betrokkenen zijn enthousiast, de mensen die boven ons wonen en ook de andere ondernemers." Ze heeft genoeg ideeën om de kwaliteit van het straatbeeld nog verder te verbeteren: "Er is hier tegenover een parkeerplek, die zou er best nog mooier uit kunnen zien. Een beetje groen, een pleintje erbij en met verlichting kun je ook hele leuke dingen doen."

Veiliger

Niet iedereen is zo enthousiast als de ondernemers van de Nieuwstraat. Op Facebook zijn de meeste reacties positief. Maar er is ook kritiek: "we waren er aan gewend dat je daar gewoon kon rijden en parkeren. Open met die weg" valt onder het nieuwsbericht te lezen. Iemand anders reageert juist positief op het autoluw maken: "ze denken allemaal dat ze Verstappen zijn". En dat is ook wat de gemeente benadrukt. De afsluiting zorgt volgens een persbericht "voor een veiligere verkeerssituatie". De proef blijft overigens wel een proef. De gemeente wil eerst meer onderzoek doen, de verwachting is, dat dit in de zomer van 2019 gereed is. Hieruit moet blijken of de afsluiting van de Nieuwstraat een structurele oplossing is of niet.