Met raad en daad

Blaarvorming

Een blaar in de mond hebben is erg vervelend. Hoe ontstaat deze en wat is er tegen te doen wanneer je er een hebt?

De mondholte is bedekt met slijmvlies dat gelijkenis vertoont met de huid. Huidziekten kunnen daarom ook mondsymptomen veroorzaken. Het mondslijmvlies verschilt echter qua samenstelling van de huid, daarom kan de huidziekte er in de mond anders uitzien. Blaarvorming in de mond kan onschuldig zijn en gaat meestal vanzelf over, maar het kan een voorbode zijn van een ziekte. Wij raden u daarom aan, als de blaren niet verdwijnen, om even langs uw huisarts te gaan.

Bockbier

Als ik een glaasje bier drink, vraag ik me we wel eens af waarom ze pas in de winter met dat lekkere bockbier komen. De gerst rijpt toch al in 'hartje' zomer? En waar komt die naam 'bockbier' eigenlijk vandaan?

Als de gerst rijp is, hebben de brouwers nog geen bier. Eerst moet het graan in schuur, mijt of stroberg bestorven zijn, voordat het gedorst wordt. De (brouwers)gerst kent nog een kiemrust, die zes weken kan duren. En als het jonge bier gebrouwen is, blijft het nog circa drie maanden 'gelagerd' liggen rijpen. Vanouds is het eerste bier van de nieuwe oogst pas in december of in januari in bierlokalen en tapperijen verkrijgbaar en werd naar de herkomst Eimsbeck 'Eimebecker' genoemd. Het is met z'n 6,5% alcohol even sterk als 'stout', maar zwarter, zoeter en ook donkerder dan het gewone Pilsener bier, doordat méér suikers aan het 'wort' (zo heet het gerstenat voor de gisting) toegevoegd worden. Biersoorten werden vroeger genoemd naar de oorspronkelijke plaats van herkomst: denk maar aan Pilsner, Münchener en Dortmunder. De naam 'bockbier' zou een verbastering kunnen zijn van Eimebecker, dat ooit als 'Ein Bockbier' kon zijn verstaan. Een slecht verstaander heeft immers maar een enkel glas bo(c)kbier nodig...

Overlijden van echtpaar

Wij zijn een ouder echtpaar zonder kinderen. Wij zitten met de volgende vragen: Wie stelt de belanghebbende instanties in kennis van overlijden van één van beiden of na gelijktijdig overlijden? Wie zijn die instanties? Hoe kan de executeur-testamentair aan de weet komen dat ook de langstlevende overleden is?

Als iemand overlijdt, moet eerst door een arts een verklaring van overlijden afgegeven worden. Met deze verklaring kan aangifte worden gedaan bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Bevoegd tot het doen van aangifte is 'een ieder die uit eigen wetenschap' kennis draagt van het overlijden. Dus als u overlijdt, dan kan uw echtgenote eventueel aangifte doen. Zou u beiden tegelijkertijd overlijden, dan zou bijv. een buur dit kunnen doen. Is er geen bevoegde persoon, dan wordt de aangifte gedaan door of namens de burgemeester van de gemeente waarin de persoon overleden is. In de regel wordt de aangifte echter gedaan door een uitvaartverzorger die door een bevoegde persoon hiertoe gemachtigd werd. Een ambtenaar van de gemeente maakt vervolgens een akte van overlijden op. Dit is het officiële bewijs van het overlijden. Tevens verstrekt de ambtenaar schriftelijk verlof om de overledene te begraven of te cremeren. Iedereen kan een kopie van de akte van overlijden vragen, dus ook de executeur (vroeger executeur-testamentair).

Hondedekje nodig?

Wij kregen een jonge dwergpincher dit jaar. Heeft die 's winters een rugdekje nodig, zoals je dat vaak ziet?

Elk dier bezit van nature een zekere mate van aanpassingsvermogen aan het klimaat. Als uw hond al gewend is om elke dag door regen en gure wind te rennen en wordt hij veelvuldig uitgelaten, dan zal deze pup ook bij vorst en sneeuw geen rugdek nodig hebben. Is het diertje (nog) niet gehard, maar wat verwekelijkt, doordat het weinig en dan maar kort buiten kwam, dan kan het door koude en vocht wel een nier- of bekkenontsteking oplopen en dat kunt u inderdaad voorkomen door zo'n rugdekje. Ons advies is: wen uw huisdier aan de buitenlucht, dan is dat dekentje echt niet nodig. Het is als bij de mensen: boeren en grondwerkers kunnen in weer en wind werken zonder ziek te worden.