Afbeelding
Foto:

Professionele regisseurs betrokken bij Mi Mekaore

Als er meer nodig is dan een steuntje in de rug

DIRKSLAND – Mi Mekaore is een initiatief om betrokkenheid te creëren tussen mensen en om ze zo nodig een steuntje in de rug te geven. Dat gebeurt onderling en door vrijwilligers van de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK). Een simpel steuntje in de rug is niet in alle gevallen voldoende. Is er meer hulp en ondersteuning nodig, dan zijn er professionele 'regisseurs' van Stichting ZIJN en Kwadraad Maatschappelijk Werk die daarvoor kunnen zorgen. Laagdrempelig, sterker nog: zonder drempels…

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Vanuit Stichting ZIJN is Tanja Nieuwpoort bij Mi Mekaore betrokken, vanuit Kwadraad is dat Mariëlle de Looze. De eerste is welzijnsadviseur, Mariëlle de Looze is maatschappelijk werker. Beiden houden zich vanaf het begin met Mi Mekaore bezig. Mi Mekaore is een initiatief vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee, die iets wilde op het gebied van preventie en vroegsignalering. In Dirksland adopteerde de SVIK het initiatief. Het proefproject (pilot) was geboren en heeft vanaf april 2018 een jaar de tijd om zich te bewijzen.

Trefcentrum

Mi Mekaore is in het eerste halfjaar, na een periode van starten en bekendheid krijgen, goed van de grond gekomen. En wel op drie manieren. Ten eerste met het trefcentrum in de Victoriahal, de thuisbasis van de SVIK, waar mensen elkaar ontmoeten en omzien naar elkaar. Ten tweede met de maandelijkse column in het Eilanden-Nieuws. En ten derde met de professionele regisseurs, die aan bod komen als er meer nodig is dan een onderling steuntje in de rug.

Tanja Nieuwpoort is stand-by voor vragen die met welzijn te maken hebben, Mariëlle de Looze als er behoefte is aan psychosociale hulp. Beide regisseurs vullen elkaar dus aan. Beiden kunnen zelf ondersteuning of begeleiding bieden, maar ook doorverwijzen naar meer gespecialiseerde collega's of andere organisaties.

"Wij zijn benaderbaar zonder drempel, dat maakt het wel gemakkelijk", zegt Tanja Nieuwpoort. "Wat wij kunnen betekenen? Een luisterend oor bieden, doorverwijzen, de hulpvraag daar neerleggen waar die hoort. Bijvoorbeeld naar een collega van Stichting ZIJN, een psycholoog of de jeugdhulpverlening. Wat is er nodig, wat heeft iemand nodig – daar gaat het om."

Preventief

Van grote problemen is in de meeste gevallen geen sprake. De regisseurs gaan immers vooral preventief te werk. Mariëlle de Looze: "De vrijwilligers van Mi Mekaore doen ook al veel. Het is goed dat ze weten bij wie ze terecht kunnen als ze zich zorgen maken over iemand. Wij kunnen de vrijwilligers ook advies geven: ik loop hier of hier tegenaan, hoe zou jij dat aanpakken?"

Over het idee achter het proefproject in Dirksland zijn beide professionals zeer te spreken. "Een grote plus dat Mi Mekaore zo goed gedragen wordt door enthousiaste vrijwilligers en door de SVIK. Het project voorziet duidelijk in een behoefte."