Het gedeelte van de Brouwersdam waar de nieuwe doorlaatsluis gepland staat.
Het gedeelte van de Brouwersdam waar de nieuwe doorlaatsluis gepland staat. Foto:

Impuls voor natuur bij 'Getij in de Grevelingen'

BROUWERSDAM – In het Informatiecentrum Grevelingen was dinsdag veel belangstelling voor de informatieavond over het 'Getij in de Grevelingen'. Tijdens deze avond die in het kader van de Grevelingenweek werd georganiseerd door Staatbosbeheer, IVN en Rijkswaterstaat, werden de aanwezigen werden bijgepraat over de stand van zaken rondom het weer invoeren van getijde in de Grevelingen in combinatie met de aanleg van een getijdencentrale.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tijdens de informatieavond werd in een presentatie van Staatsbosbeheer de noodzaak uitgelegd voor het weer terugbrengen van het getij in de Grevelingen. Toen in 1971 de verbinding tussen de Noordzee en de Grevelingen werd afgesloten door de aanleg van de Brouwersdam. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de natuur onder water want er stond, vanwege het ontbreken van doorstroming ontstond een groot gebrek aan zuurstof in delen van de Grevelingen. Het bodemleven heeft hierdoor een flinke tik gekregen. De aan te leggen sluis in de Brouwersdam zal in combinatie met de sluis in de Grevelingendam gaan zorgen voor de een goede doorstroming van het gebied en wil men weer een klein stukje van de oude deltanatuur in de Grevelingen terugbrengen. Overigens wordt het getijverschil hooguit 50 cm.

Smartphone

De aanwezigen konden via de smartphone hun mening geven over de aanleg van een sluis in de Brouwersdam aan de hand van verschillende vragen. Het overgrote deel van hen was heel enthousiast over het plan zo bleek uit deze raadpleging. De initiatiefnemers stellen er veel belang in om de gebruikers van de Grevelingen: vissers, watersporters en recreatieondernemers in een vroeg stadium bij de planvorming te betrekken. Want het terugbrengen van getij heeft natuurlijk gevolgen voor alle belanghebbenden rondom het Grevelingenmeer.

Vragen

Op de bijeenkomst was er alle ruimte voor de aanwezigen om vragen te stellen. Zo was er de vraag waarom de huidige sluis aan de Zeeuwse kant niet verbreed kan worden en daar ook de getijdencentrale te plaatsen. Uit het antwoord van Rijkswaterstaat blijkt dat dit niet het gewenste effect zal hebben omdat op die plaats de Grevelingen ondiep is. Verder kwam naar voren dat men niet verwacht dat diepere delen - op sommige plaatsen 40 meter diep - van de Grevelingen weer geheel zuurstofrijk zullen na openstelling van de sluis. Maar wel dat een groot deel van het onderwaterleven zich weer zal herstellen.

Onderwaterwereld

Ter afsluiting van de informatieavond gaf duiker Freek Titselaar uit Zierikzee een indrukwekkende presentatie. Hij vertegenwoordigt de Nederlandse Onderwatersport Bond en Stichting de Oosterschelde. Aan de hand van tientallen foto's liet hij de verschillen zien tussen de Grevelingen en de Oosterschelde. De rijke – levende - onderwaternatuur van de Oosterschelde stak schril af tegenover het Grevelingenwater, dat overigens wel helder is maar in bepaalde delen nauwelijks leven bevat. Hij verwacht en hoopt dat na het inbrengen van getij in de Grevelingen ook weer nieuw leven onderwater in het meer gerealiseerd zal worden. Die hoop leefde ook bij de bezoekers.