Gure herfstbuien op komst

Het weer gaat flink veranderen richting - en tijdens het weekend! Het wordt guur met kille buien. Eindelijk kunnen we dus een keer stellen dat de beste en langdurigste zomer ooit het opgeeft. Werd het zaterdag 13 oktober nog recordwarm zo laat in het seizoen met ruim 28 graden lokaal. Afgelopen zaterdagochtend vroor het enkele graden in het oosten en was het ruim 30 graden kouder.

De kans op nachtvorst neemt vooral begin nieuwe week even toe als de koudste lucht tot stilstand komt. Tijdens een enkele nacht kan het dan mogelijk zo'n graad vriezen en vlak boven het veld wel 4. Het vorige weekend gaf deze oktobermaand nog een temperatuuroverschot van zelfs drie graden. Dit flinke temperatuursurplus is inmiddels al minder geworden en kalft nog veel verder af binnenkort. Met name op vrijdag en het weekend vallen er soms enkele kille buien vanaf de ruige Noordzee. Wanneer de wind vanaf vrijdag de gure noordhoek opzoekt, blijft het vooral overdag ronduit koud.

De maxima tijdens het weekend zullen niet veel hoger gaan uitkomen dan 9 of 10 graden aan zee. Er ontstaat een diepe noordelijke stroming die gericht wordt op het Noordzeegebied. De luchtaanvoer vanuit het hoge noorden met bijna arctische trekken reikt via Spitsbergen helemaal tot aan West-Afrika. Vooral in Scandinaviƫ wordt het echt opmerkelijk koud met tot aan Noord-Denemarken wat vorst. Echte kou is bij ons nog niet te verwachten gezien het lange aanvoertraject van de lucht over zeewater. Door het zeer warme weer van de afgelopen maanden is het zeewater uiteraard nog niet echt afgekoeld. Wel daalt de bovenluchttemperatuur op vijf kilometer hoogte tijdelijk tot rond -35 graden op 27 oktober.

De buien die dan vallen kunnen mogelijk een winterse lading hebben met zelfs kans op wat natte sneeuw. Wanneer de temperatuur tijdens een zwaardere bui (overdag) kan dalen naar 4-5 graden op de Eilanden, wordt veel kou uit de bovenlucht meegenomen en daalt het vorstniveau tijdelijk naar zo'n 900 meter.

Vanaf begin volgende week wordt het (uiteraard) weer aanmerkelijk zachter in de Benelux. Vooral op dinsdag zou dat met regen van betekenis gepaard kunnen gaan.