De sfeervol ingerichte woonkamer van De Oase.
De sfeervol ingerichte woonkamer van De Oase. Foto:

'Rust en structuur voor de gasten'
Diaconaal gastenhuis De Oase grondig vernieuwd

OUDDORP - Twee weken geleden werd Diaconaal gastenhuis De Oase heropend. Dit na een tijd van grondig verbouwen en renoveren. De Oase heeft nu ruimte gekregen om meer gasten te ontvangen en zowel binnen als buiten heeft het gastenhuis een metamorfose ondergaan, die de gasten, medewerkers en vrijwilligers vast en zeker zullen waarderen.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Met enige trots toont coördinator Aart van Wolfswinkel het grondig vernieuwde centrum aan de Hazersweg in Ouddorp. Een klein jaar geleden begon de verbouwing en De Oase verhuisde tijdelijk naar het pand De Mantelienge aan de Klarebeekweg. Nu is De Oase weer terug op de oude plaats en wordt het werk voortgezet in het moderne en van alle gemakken voorziene centrum.
Tijdens een rondleiding in het vernieuwde pand legt Van Wolfswinkel uit wat er allemaal veranderd is. Het aantal kamers voor gasten is uitgebreid van zes tot twaalf. Momenteel zijn acht plaatsen bezet. "We werken geleidelijk toe naar twaalf gasten, zodat de medewerkers en gasten op een rustige manier aan de uitbreiding kunnen wennen, want rust is voor de gasten heel belangrijk".

Eb en Vloed

Behalve het gastenhuis is ook de activiteitenruimte op het terrein uitgebreid. Deze ruimte heeft de naam Eb en Vloed, hier worden de gezamenlijke activiteiten voor de gasten gehouden. Verder zijn er in het gastenhuis verschillende zitjes in een open ruimte gecreëerd rondom de open haard. In de woonkamer hebben de gasten ruimte genoeg om even bij te praten met elkaar of gewoon even te zitten. Ook de keuken is geheel gemoderniseerd.

Verblijf

Vier jaar geleden is De Oase in Ouddorp gerealiseerd. Initiatiefnemers kwamen uit een aantal reformatorische kerken en de bedoeling was om een ruimte te bieden aan mensen die even wat afstand moeten nemen van hun thuissituatie. In de afgelopen jaren is gebleken dat het gastenhuis in een behoefte voorziet. Aart van Wolfswinkel legt uit dat de gasten van De Oase mensen zijn die thuis zoveel op hun bordje krijgen, dat het hun draagkracht ver te boven gaat. Dit kunnen mensen zijn die in een burn-outsituatie verkeren of ingrijpende dingen, zoals een sterfgeval of ernstige ziekte in hun naaste omgeving hebben meegemaakt. Maar ook mensen die om psychosociale redenen zijn vastgelopen. Het gemiddelde verblijf van de gasten in De Oase ligt rond vijf weken. Van Wolfswinkel benadrukt dat De Oase geen behandelcentrum is. "Wij proberen bij de gasten weer structuur in hun leven te brengen en daarom werken we hier met een strakke dagindeling en het blijkt dat dit een positieve uitwerking heeft op onze gasten. Dit wil niet zeggen dat we ze de hele dag bezighouden; er is voldoende ruimte voor ontspanning die de gasten zelf in kunnen vullen".

Volgens de coördinator van De Oase hebben veel gasten van het centrum thuis geen uitgebreid netwerk. Naast persoonlijke begeleidingsgesprekken zijn er ook groepsactiviteiten, zoals de creatieve workshop en de themaochtend rond weekthema's zoals grenzen, weerbaarheid en relaties. Gasten krijgen vaardigheden aangereikt om verder te kunnen, want volgens Van Wolfswinkel is alleen rust vaak onvoldoende om te herstellen van psychische problemen. Men heeft bij De Oase dan ook gezocht naar een goede balans tussen ontspanning en inspanning.

Wekelijks worden er Bijbelstudies gegeven door pastoraal werker ds. A.J. de Waard. Deze predikant verzorgt ook de pastorale gesprekken met de gasten. "Wij verlenen hulp rondom een open Bijbel", aldus Van Wolfswinkel. Hoewel het geen vereiste is, maar de gasten zijn doorgaans afkomstig uit de reformatorische kerken van waaruit De Oase is opgezet, waardoor "men elkaars taal spreekt". Hierdoor voelen gasten zich thuis in het centrum en kan men ook vlugger de ontspanning vinden. Want het blijft natuurlijk een ingrijpende stap van de thuissituatie naar het Ouddorpse gastenverblijf.

Geslaagd?

Op de vraag wanneer een verblijf in De Oase 'geslaagd' is, is niet zo vlug een antwoord te vinden. Volgens Aart van Wolfswinkel gaan de mensen weer terug naar hun thuissituatie en heeft men in De Oase wat handvatten gekregen om met bepaalde situaties om te gaan. "De gasten staan hier op een kruispunt in hun leven. Dan is het belangrijk dat de juiste koers genomen wordt. Daar helpen wij bij." Hij is blij te merken dat veel gasten hun tijd in De Oase echt ervaren als een periode van rust en bezinning, waardoor ze anders weggaan dan ze kwamen, weer hoop en perspectief hebben. En – indien nodig - er juiste hulpverlening is ingezet. Uit de vele positieve reacties blijkt dat ze hierin in veel gevallen zijn geslaagd.

Meer informatie over De Oase is te vinden via www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl.

Aart van Wolfswinkel voor Eb en Vloed, het deel van De Oase waarin ruimte is voor gezamenlijke activiteiten.
Afbeelding