Vrijwilligerscoördinator Lieneke Grootenboer (midden). Rechts Elly van Vliet, zij is kookvrijwilliger.
Vrijwilligerscoördinator Lieneke Grootenboer (midden). Rechts Elly van Vliet, zij is kookvrijwilliger. Foto:

Vrijwilligers heel belangrijk voor De Oase

Op De Oase is een aantal beroepskrachten actief, maar het leeuwendeel van het werk wordt verricht door vrijwilligers. Nu het gastenhuis is uitgebreid is er behoefte aan extra vrijwilligers. Vrijwilligerscoördinator Lieneke Grootenboer legt uit wat men van de vrijwilligers verwacht en wat de vrijwilligers kunnen verwachten.

Er zijn verschillende taken voor vrijwilligers, zeker nu komende tijd het werk wordt uitgebouwd, voor twaalf gasten. Lieneke benadrukt dat de gasten niet zelf verzorgd behoeven te worden. De gasten zijn zelfredzaam, maar hulp van vrijwilligers blijft nodig. Zij legt uit welke taken er zijn voor de vrijwilligers. Zo zijn er mensen voor het onderhoud en het schoonhouden van De Oase. Daarnaast zijn er keukenvrijwilligers nodig. Zij bereiden de maaltijd en assisteren de gastvrouw. Verder is de taak als gastvrouw of gastheer heel belangrijk voor het gastenhuis. Voor het werk van de gastheer/-vrouw is de dag ingedeeld in drie 'diensten', van 8.00 tot 12.00 uur en van 12.00 tot 17.00 uur en van 17.00 tot 22.00 uur. In overleg worden de vrijwilligers in deze diensten ingedeeld. Zij zijn eerste aanspreekpunt voor de gast en zorgen voor de dagstructuur. "Wij vinden het heel belangrijk dat de gasten zich vlug thuis voelen in De Oase en hierbij hebben vrijwilligers een belangrijke taak". Ook voor de zorg van de tuin kan men in bepaalde perioden van het jaar vrijwilligers gebruiken.
Uit het gesprek met Lieneke blijkt dat het werk van vrijwilligers heel belangrijk is om het gastenhuis te blijven runnen. Ook bij de recente verbouwing was er een belangrijke taak weggelegd voor de vele vrijwilligers. Er worden aan vrijwilligers geen bijzondere eisen gesteld, vertelt Lieneke. "We zoeken mensen met een groot hart". Natuurlijk verwachten we ook de nodige kwaliteiten om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen. Iedereen die zich aanmeldt als vrijwilliger volgt een introductietraject, zodat men weet wat men kan verwachten.

Op de vraag of men bij De Oase gemakkelijk aan vrijwilligers komt, antwoordt Lieneke "dat het niet storm loopt". Het is niet zo gemakkelijk om vrijwilligers te vinden in een tijd waar veel mensen als echtpaar allebei werken en ouderen veelal weinig tijd hebben omdat ze oppas zijn voor hun kleinkinderen. "Gelukkig zijn er wel mensen die bewust een keuze maken om bij De Oase als vrijwilliger aan te slag te gaan. Maar graag zouden we nog wat meer aanmeldingen zien".

De vrijwilligers zijn niet alleen uit Ouddorp of van elders van het eiland afkomstig. In de keuken ontmoeten we Elly van Vliet. Zij is kookvrijwilliger en reist één dag in de week af naar Ouddorp om voor de maaltijd te zorgen. "Ik vind het fijn om hier te werken met deze mensen en daar komt nog bij dat ik het heerlijk vind om even de stad uit te zijn". Zij werd op het werk van De Oase attent gemaakt door iemand en daar kwam bij dat koken haar hobby is en toen was de keuze snel gemaakt en meldde ze zich aan voor de keuken. Daar heeft ze geen spijt van gehad, vooral niet nu ze in de nieuwe keuken aan de slag kan voor de gasten van De Oase. www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl.

Vrijwilligerscoördinator Lieneke Grootenboer kan ook meer informatie verstrekken:
vrijwilligers@diaconaalgastenhuisdeoase.nl