Afbeelding
Foto:

Vorm van kunst

Foto's maken is een vorm van kunst. De kunst van het beelden vastleggen op de gevoelige plaat. Die indruk krijg ik als ik kijk naar de inzendingen van fotowedstrijden. Nog pasgeleden kwamen er weer langs. Schitterend om te zien hoe de schepping vervat is in foto's. Een waterval die bijna van de foto af lijkt te spetteren bijvoorbeeld. Of een doodshoofdaapje dat zo scherp gekiekt is dat het net lijkt alsof je hem zo aan zou kunnen raken.
Ik heb mijzelf laten vertellen dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika in eerste instantie zo bevreesd waren van die 'zwarte magie' alias de fotografie, dat ze niet op de foto wilden. De indianen hadden het idee dat er een stukje van hun ziel werd vastgelegd op de afbeelding. De afstammelingen van de Maya's in Midden-Amerika geloven dat overigens nog steeds.

Fotograferen kun je leren, zeggen ze. Dat klopt denk ik wel, zij het tot een zekere hoogte. Natuurlijk, je kan heel veel leren over je camera. Welke mogelijkheden er zijn, welke perspectieven, welke lichtval enzovoort, enzovoort. Maar het is net als met autorijden. Je kunt wel heel het theorieboek uit je hoofd geleerd hebben, maar dat wil nog niet per se zeggen dat je ook goed kan rijden. Het draagt er echter wel aan bij. Zo ook met fotograferen. Je leert het door te doen en te experimenteren. Dat laatste zou ik trouwens in de auto maar niet al teveel doen...