DCIM\100MEDIA\DJI_0194.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0194.JPG Foto:

Dronekunstenaar

OUDDORP - Woessjj!!! Met 90 km/u vliegt er iets door de lucht, op nauwelijks vijf meter afstand. Het zou een meeuw kunnen zijn die met de onstuimige zeewind meewaait. Maar ineens hangt het stil in de lucht; het is de drone van Bjorn Mierop (17) uit Ouddorp.

Foto's: Bjorn Mierop (17) uit Ouddorp | Tekst: Lars Jacobusse

De avond tevoren stuurt hij een appje: of het leuk is als hij een hark meeneemt, dan kan hij op het strand letters schrijven en op de foto zetten. Eenmaal bij het strand aangekomen komt het ene na het andere idee boven: "kijk, daar zijn surfers bezig, is wel leuk om even te filmen." Nadat de letters "Eilanden-Nieuws" met een hark zijn geschreven in het zand, besluit hij al liggend op het verbindingsstreepje tussen "Eilanden" en "Nieuws" de drone de lucht in te dirigeren. Het doel is een originele foto. "Dat streepje is net zo lang als ik" grijnst hij even later.

Hij gaat vaak 'spelen' met zijn drone. "Op een dag reed ik met een vriend rond. We konden niet op een leuk plekje komen om te filmen. We reden van hot naar her maar we waren overal al tig keer geweest." Dan rijden ze voorbij het RTM-museum en Bjorn ziet dat het hek openstaat. "We fietsten het terrein op en daar liep een oudere man rond. We vroegen of we foto's mochten maken en mochten filmen. Die man werd helemaal enthousiast, hij vond het heel gaaf om een drone van dichtbij in actie te zien." Het werd een bijzonder filmpje. Op een andere dag hing zijn drone boven de haven van Ouddorp: "de wolken hingen heel erg laag en op een gegeven moment zat ik erboven, dat ding mag wel 120 meter hoog. Ik heb een heel gaaf filmpje kunnen maken, waarop je net de wolken even open ziet breken en de haven eronder ziet liggen."

Bjorn is een creatieve dronebestuurder, dat is duidelijk. Hij is jong. En zijn foto's en films hebben iets van kunstwerken. Drie jaar geleden begon hij met zijn eerste drone, die net boven het niveau zat van een speelgoeddrone. "Dat was leuk om mee te vliegen, er zat ook een eenvoudige camera aan" vertelt hij. Van het één kwam het ander en anderhalf jaar geleden kwam er een betere drone, mét een goede camera. "Je moet hem op het goede moment kopen. In de zomer zijn ze duurder dan in de winter."

Met zijn huidige drone ging Bjorn steeds meer filmpjes maken. Hij heeft zijn eigen YouTubekanaal 'Bjorn Mierop Productions' waar hij veel van zijn werk deelt. Hij filmde een paar superjachten van miljonairs die hun boot op beeld wilden hebben. Ook stuurt hij weleens wat in naar de krant. Op die manier haalde één van zijn foto's al eens de voorpagina van Eilanden-Nieuws. Maar daar bleef het niet bij. "Op een dag werd ik gebeld door Peter Kuipers-Munneke, weerman van de NOS. Of ze een foto van me mochten gebruiken in het achtuurjournaal. Daar heb ik uiteraard geen nee op gezegd." En zo kwam er een schitterend panorama van de Scheveningse boulevard op het journaal, gemaakt door de jonge Ouddorper. Een foto van een eilandje in de Grevelingen is genomineerd voor de WNF Photo Awards 2018. Zie de achterpagina.

Bjorn gaat rustig, bijna stilletjes zijn gang, maar komt met de mooiste dingen thuis. Hij volgt de opleiding MBO Junior Accountmanager in Rotterdam. Of hij later meer wil gaan doen met drones? "Er is een soort van vliegbrevet voor drones, dat zou ik nog wel eens willen halen." Maar verder blijft hij bescheiden, op een manier die niet gekunsteld is. Dronevliegen en filmen is zijn passie, maar hij gebruikt er geen hoogdravende woorden voor. "Ik doe het voor de lol, niet voor het geld." Al zal hij het zelf nooit zo zeggen: Bjorn is iemand om goed in de gaten te houden, de komende jaren.

DCIM\100MEDIA\DJI_0548.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0878.JPG