Afbeelding
Foto:

Vriendschap die alles overstijgt

De tienjarige Lily Blackwood mag op een zomeravond voor het eerst naar buiten. Haar moeder neemt haar mee naar het circus. Lily zal niet meer thuiskomen, want haar moeder verkoopt haar aan de circusdirecteur. Als albino krijgt ze een plaatsje in de rariteitenshow, waar ze wordt tentoongesteld aan het publiek. Door haar zeer blanke huid en witte haar vormt ze in de dertiger jaren van de vorige eeuw een bezienswaardigheid voor het nieuwsgierige publiek. Lily leidt voortaan een reizend bestaan.

Door de bijzondere band die ze ontwikkelt met de olifanten Pepper en JoJo en hun dompteur Cole groeit ze uit tot één van de hoofdattracties van het circus. Ondanks een leven in gevangenschap, ontdekt ze in het circus wat echte vriendschap en trouw inhoudt. Tot de dag dat een vreselijk voorval alles verandert.

Ruim twintig jaar later erft de negentienjarige Julia Blackwood het huis van haar ouders, inclusief de bijbehorende paardenstoeterij. Julia verliet al vroeg het ouderlijk huis, na een ongelukkige jeugd die werd gemarkeerd door regels en verboden die ze niet begreep. Julia komt na de dood van haar ouders voor het eerst op zolder en ontdekt daar foto's van een albino circusmeisje. Julia gaat op onderzoek uit en vindt steeds meer details die leiden naar het schokkende geheim dat haar ouders altijd voor haar verborgen hebben gehouden.

Leven in gevangenschap

Lily werd als kind verwaarloosd en mishandeld vanwege haar afwijkende uiterlijk. Een thema dat vandaag nog springlevend is. De bijzondere vriendschap die ze ontwikkelt met twee olifanten is ontroerend en opmerkelijk te noemen. Lily bloeit op en krijgt zelfvertrouwen door de onvoorwaardelijke liefde die ze ontvangt van deze dieren. Als lezer krijg je een bijzonder kijkje in het dagelijks leven in een circus van zo'n tachtig jaar geleden.

Julia is, net als Lily, slachtoffer van mishandeling en verwaarlozing. Toch weet ze de zware ballast die ze met zich meedraagt, in navolging van haar onbekende zus, om te buigen tot kracht.

Deze indringende historische roman vertelt het verhaal van een leven in gevangenschap, een onverwachte erfenis en de bloemen van onvoorwaardelijke liefde die, ondanks kwaadaardig handelen of lafheid van beperkte (mede-)mensen, kunnen bloeien op de puinhopen van het bestaan.

Deze roman is niet expliciet vanuit christelijk perspectief geschreven, maar belicht vanuit het gezichtspunt van de opgroeiende Lily en Julia levensvragen die gepaard gaan met de universele behoefte aan erkenning, herkenning en een veilige plek om op te groeien.

De schrijfstijl doet op sommige punten wat theatraal aan, maar dit laat onverlet dat 'Olifantenmeisje' een boodschap heeft die aan het denken zet. Eenmaal aan het lezen leg je het boek pas weg als het uit is. Achterin het boek is een bronnenvermelding opgenomen.

Olifantenmeisje
Ellen Marie Wiseman
2018, uitgeverij Kok
384 blz., € 21,99
ISBN 9789029728065