Afbeelding
Foto:

Twee nieuwe boeken over 'Dordt'

Graven in een goudmijn

Graven in een goudmijn is zwaar en moeilijk werk, maar iedere goudzoeker zal beamen dat het de moeite meer dan waard was, toen hij de goudklomp vond. Ds. G. Kater (1978) is Hersteld predikant te Waarder; hij schreef dit boekje (paperback) speciaal voor jongeren. Als het graven in de goudmijn al zoveel oplevert, veel meer het graven in de goudmijn van Gods Woord en de belijdenisgeschriften. Dit keer ons derde belijdenisgeschrift: Dordtse Leerregels. Tijdens de Nationale Synode te Dordrecht (1618-1619) ontstonden deze Leerregels, ook wel bekend als de 'vijf artikelen tegen de remonstranten'. In het Engels worden deze vijf punten van het calvinisme 'five points of calvinism' genoemd.

Als korte samenvatting wordt het woord Tulip (tulp) gehanteerd. De beginletters geven in het kort de inhoud van de verschillende hoofdstukken van de Dordtse Leerregels weer, al staan ze in de Dordtse Leerregels in een andere volgorde. Toch is dat geen bezwaar, omdat deze thema's afzonderlijk behandeld kunnen worden. Telkens zijn er een of twee kernartikelen die kort en bondig in positieve zijn weergeven wat de Bijbel over een bepaald thema zegt. Het loopt uit op de vraag, wat die jou te zeggen heeft.

Total depravity (totale verdorvenheid)
Unconditional election (onvoorwaardelijke verkiezing)
Limited atonement (beperkte verzoening)
Irresistible grace (onweerstaanbare genade)
Perseverance of the saints (volharding van de heiligen)

In samenwerking met de Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie kwam dit boekje tot stand. Verwacht geen uitgebreide verklaring van de Dordtse Leerregels, maar hier worden op eenvoudige en praktische wijze de vijf thema's uitgelegd. Juist de kernartikelen krijgen de aandacht en wat de Bijbel over elk onderwerp zegt. De schrijver hoopt dat het op deze manier voor jullie duidelijk wordt hoe deze vijf punten van het calvinisme helemaal gebaseerd zijn op het onfeilbaar Woord van God.

Het is de wens van de schrijver, dat jullie gaan graven in de goudmijn van Gods Woord en de belijdenis, zodat je aan het eind van die zoektocht (graven) ook het kostbare goud van Gods genade mag zien blinken en schitteren. Het is het liefste werk van de Heilige Geest om de schatten uit deze goudmijn uit te delen aan verloren mensen! Zoek de Heere, terwijl Hij te vinden is. Roep Hem aan, terwijl Hij zo heel dicht bij je komt wanneer je Zijn Woord leest en hoort. Wie de Heere Jezus Christus in het geloof kent en liefheeft, mag weten in deze schat delen. Als je op aarde al mag zien door het geloof hoe oneindig heerlijk deze schat is, hoe zal het dan zijn wanneer alle gelovigen straks in de hemel deze schat volmaakt zullen zien?

Dicht bij Dordt

'Dicht bij Dordt', de actualiteit van de Dordtse Leerregels, is een lijvig boekwerk geworden (gebonden) en geeft in 22 hoofdstukken weer wat in de Dordtse Leerregels te vinden is. Ds. A.C. Uitslag is de auteur (predikant van de Christelijk Gereformeerde Kerk op Urk (Eben-Haëzer). Ds. Uitslag had een gesprek met een oude Zeeuw, die zich wat betreft het geestelijke niet zo snel in zijn hart liet kijken, bang om zich te bedriegen. Maar op de vraag van de predikant hoe het in zijn hart lag, bleef het even stil. Toen zei hij: "Ga maar preken over Dordtse Leerregels, dominee. Daarin wordt mijn hart verklaard." Ds. Uitslag heeft dat gedaan in het Zeeuwse Kerkwerve en later op Urk. De predikant heeft ook zelf onderwijs ontvangen, dat bemoedigt, versterkt en corrigeert. Bovenal liet het hem telkens zien dat het alles uit God is. Er komt niets van de mens bij. Zalig worden is geheel en al het werk van een Drie-enig God.

In het gedenkjaar van Dordt - vierhonderd jaar geleden ging de Dordtse Synode van start – is er veel aandacht voor de Leeregels van Dordt. Opnieuw geen uitvoerige of uitgebreide verklaring, maar een poging om Dordt dichterbij te brengen, zowel bij jong als oud.

De schrijver heeft bij elk hoofdstuk enkele gespreksvragen en een stelling toegevoegd. Voor verdere studie is aan het eind een literatuurlijst toegevoegd. Hier worden een aantal boeken vermeld, die bij het schrijven gebruikt zijn. Ook tot verdieping aan te bevelen.

De titels boven de hoofdstukken geven aan waar de nadruk op ligt: Dicht bij Dordt…?! Een goed begin is het halve werk! Wat gebeurt er onder de prediking? De troost van de verkiezing; selectie aan de poort? Is er heilszekerheid? Oog voor achterblijvers; waar zijn de jonggestorven kinderen? Genoeg is genoeg; Jezus, de Arts der zielen, Jezus Christus, het grote Godsgeschenk; Renovatie of nieuwbouw; Geroepen! De wedergeboorte, het geloof, het gebruik der genademiddelen; tussen D-day en V-day; een christenstrijder; Everlasting love; de zekerheid van de volharding; bloeien, snoeien en groeien; het bruidslied.

Van harte aanbevolen.

Afbeelding