Afbeelding
Foto:

Geestelijk testament emeritus predikant

STELLENDAM. Naar aanleiding van het verschijnen van het Bijbels Dagboek 'Bidden – Hartslag van geestelijk leven' dat vanaf deze week in de boekhandel verkrijgbaar is (zie Eilanden-Nieuws van dinsdag 23 oktober jl.), hadden wij een interview met de 85-jarige emeritus predikant van de Hersteld Hervormde Kerk, ds. C. Oorschot. Dit vraaggesprek had plaats in de mooie mantelzorgwoning, die vorig jaar achter het huis van dochter en schoonzoon aan het Spuipad te Stellendam gerealiseerd is.

Tekst: A.J. Nelis, foto: Mirjam Nelis

Welstand

Als we belangstellend vragen naar de welstand van ds. Oorschot, krijgen we een nauwkeurig verslag van zijn lichamelijke en geestelijke ervaringen van de laatste maanden. Vanaf eind maart sukkelde hij met zijn gezondheid, zo erg zelfs dat hij op 28 maart tegen zijn vrouw zei: "Ik heb vandaag de tekst voor mijn rouwbrief gekregen en opgeschreven. Het is Filippenzen 1 vers 23: Want ik word van deze twee gedrongen, hebbende begeerte, om ontbonden te worden en met Christus te zijn; want dat is zeer verre het beste." Er volgden diverse gangen naar het ziekenhuis. De bijwerkingen van de voorgeschreven medicijnen waren zeer heftig en soms bijna ondragelijk. Maandag 24 september jl. werd hij opgenomen op de IC-afdeling van het ziekenhuis en daarna op de afdeling cardiologie. De vrijdag daarop mocht hij naar huis met de boodschap: "Wij kunnen niets meer voor u doen!" Ondanks deze ernstige boodschap oogt ds. Oorschot niet als een verslagen of gebroken mens. Geestdriftig vertelt hij op ons verzoek over zijn jongste pennenvrucht. Eerder verscheen van zijn hand het dagboek voor ouderen 'Die trouw houdt en eeuwig leeft' en 'Een toevlucht in het lijden', een persoonlijk verslag van een ziekenhuisopname. Beide boeken werden uitgegeven door Uitgeverij Den Hertog, Houten.

Nieuw dagboek: aanleiding en totstandkoming

Al langere tijd was het schrijven van een dagboek over het gebed onderwerp van gedachten bij ds. Oorschot. Hij dacht hierin te voorzien in een hiaat, daar hij geen volledig dagboek over dit tere onderwerp kon vinden. Wat zou het bovendien nuttig zijn in het pastoraat en voor persoonlijk gebruik als het als een soort naslagwerk met tekstverwijzing gebruikt kon worden. Hij zag het in zijn gedachten al helemaal voor zich en kon het dan ook niet uit zijn hoofd zetten. Toch wilde hij het niet op eigen houtje doen. Hij legde het in het gebed voor de Heere neer: "Heere, neem het van me weg als U het niet wilt of omdat er al zoveel dagboeken zijn." Toen er bij twee uitgevers geen aansluiting gevonden werd, meende ds. Oorschot dat 'de weg werd afgesneden'. Hij bad opnieuw: "Heere, neem het maar van mij weg!" In die tijd werd de emeritus predikant gevraagd om pastorale bijstand te geven in de vacante Hersteld Hervormde Gemeente van Nieuwe-Tonge. Hij willigde dit verzoek in. Hierdoor kwamen de gedachten over het te schrijven dagboek op de achtergrond. Totdat tijdens een spontaan gesprek met Rijk Akershoek, eigenaar van Boekhandel/Uitgeverij Akershoek te Ouddorp, de gedachte aan het geplande dagboek weer oplaaide. Dag 1 januari was al geschreven en werd aan Akershoek ter lezing aangeboden. Deze reageerde positief en enthousiast. Hij zag ook jongeren als doelgroep van dit nieuwe dagboek en wilde de uitgave graag voor zijn rekening nemen. Wel zag hij graag dat het dagboek voor het eind van 2018 uitgegeven zou kunnen worden. Kerkenraden en kerkelijke instanties zouden het dan als kerst-/eindejaarsgeschenk kunnen aanbieden.
Nu brak er een intensieve tijd aan voor ds. Oorschot. Van half februari tot en met juli schreef hij voor het boek dagelijks 3 of soms nog meer meditaties. Aan het eind van deze periode was dominee naar eigen zeggen 'helemaal leeg'. Met Akershoek was er steeds goed contact. De uitgever bleef enthousiast tot het eind toe en voorzag een voorziening in een behoefte van vele jongeren en ouderen, ambtsdragers en kerkmensen. Een gevarieerde doelgroep. 1 oktober zou het boek uitgegeven worden, maar omdat er nog maar één boekbinder in Nederland is, die het daardoor enorm druk heeft, vond de presentatie van het dagboek afgelopen vrijdag 19 oktober plaats.

Geestelijk testament

Het resultaat mag er zijn! Ruim 400 pagina's geestelijke leesstof en dat voor een billijke prijs. De 12 maandthema's worden apart vermeld op een bijgeleverde boekenlegger. Een dagboek als naslagwerk! De titel geeft volgens ds. Oorschot precies de functie van het gebed aan. Want zonder gebed kan er geen sprake zijn van geestelijk leven.
Naar eigen zeggen stond de emeritus predikant met het schrijven van de meditaties nog een tweede doel voor ogen. Het dagboek beoogt ook een geestelijk testament te zijn, niet slechts voor de gemeenten, maar ook 'voor mijn nageslacht, daar zij mij zelden of nooit horen preken'. Het boek wordt door hem dan ook opgedragen aan 'mijn lieve vrouw, kinderen, klein- en achterkleinkinderen'. Met elkaar vormen zij een hechte familie, waarin ds. en mevrouw een centrale plaats innemen. Er wordt goed voor hen gezorgd, getuige de mantelzorgwoning en de veelvuldige bezoeken van overal vandaan. Dankbaar klinkt het uit de mond van het bejaarde echtpaar: "We zijn samen begonnen, nu met 34 , waarvan 8 achterkleinkinderen. Ze gaan allemaal naar de kerk en komen zo onder het Woord. Wat een zegeningen! Eén is er, Die het oog over hen houdt!" In zijn studeerkamer zien we aan de boekenwand een herfstblad met de woorden 'Eben-Haëzer' erop. Treffende symboliek voor een dienaar des Woords met een veelbewogen (ambtelijk) leven!